Institut za javno zdravstvo reagovao na informaciju o cijenama testiranja na virus korona

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Institut za javno zdravstvo reagovao na informaciju o cijenama testiranja na virus korona

 

U pojedinim medijima objavljena je informacija da ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske naplaćuje uslugu komercijalnog testiranja 200 KM dok to “isto“ testiranje u FBiH, u privatnim laboratorijama, košta 60 KM.

– Ovim putem želimo da obavijestimo javnost, ali i da demantujemo poluinformacije koje narušavaju ugled ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i izazivaju nezadovoljstvo među našim građanima – navode iz Instituta.

Kako kažu, ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uveo je komercijalnu uslugu laboratorijske dijagnostike na virus SARS CoV-2 koja košta 200 KM. U pitanju je RT-PCR metoda za koju je cijena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, ne samo virusa korona.

Rezultat ove analize jedini je validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje.

Cijena ovakvog testiranja u zemljama u regionu veća je od cijene koju smo definisali i kreće se oko 200 evra.

S obzirom na informacije da pojedine laboratorije u BiH rade analize na virus korona po daleko nižim cijenama, želimo da obavijestimo građane da je u tim laboratorijama u pitanju serološka analiza koja nije validirana, te nije preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije i ne može se koristiti za dijagnostiku virusa, već samo za istraživački rad i praćenje zdravstvenog stanja populacije.

U tim navodima napravljeno je poređenje dvije različite vrste testa.

– Takođe, ovim putem želimo da naglasimo, da je testove za ovu vrstu usluge ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, obezbijedio sam, iz vlastitih sredstava te da isti nisu donirani, niti kupljeni sredstvima Vlade Republike Srpske – ističu iz ove zdravstvene ustanove.

ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je do dana (9. maja 2020.) testirao 13.443 uzoraka i testira uzorke svaki dan za sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Radnici ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske imaju ogromnu odgovornost i svoj posao rade savjesno.

– Osuđujemo svaki pokušaj narušavanja ugleda i digniteta ustanove i zaposlenih sa neprovjerenim informacijama – navodi se u saopštenju.

(Izvor: rtrs.tv)