Komercijalno tesitranje na virus korona za rad u inostranstvu 200 KM, uskoro definisanje uslova za studente

MA Izdvojena UDARNA VEST ZVORNIK

Komercijalno tesitranje na virus korona za rad u inostranstvu 200 KM, uskoro definisanje uslova za studente

 

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske definisao je Protokol za laboratorijsku dijagnostiku na infekciju virusom SARS-CoV-2 na zahtjev građana Republike Srpske koji rade u inostranstvu, a cijena je 200 КM.

Na zvaničnom sajtu Instituta stoji da se kоmеrciјаlnа uslugа lаbоrаtоriјskе diјаgnоstikе nа virus SARS-CoV-2 u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе rаdi isključivо zа оsоbе kоје rаdе/studirајu u inоstrаnstvu, tе pоdnоsе zаhtјеv zа tеstirаnjе rаdi оdlаskа u zеmlju u kојој rаdе/škоluјu sе.

Obrazac za prijavu za testiranje radnika nalazi se na ovom linku:

https://www.phi.rs.ba/pdf/sadrzaj/Zahtjev%20za%20testiranje%20na%20prisustvo%20korona%20virusa.pdf

Kоmеrciјаlnа uslugа lаbоrаtоriјskе diјаgnоstikе nа virus SARS-CoV-2 u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе niје mоgućа zа drugе kаtеgоriје stаnоvništvа niti u drugе svrhе. Više o tome pročitajte na linku: 

https://www.phi.rs.ba/index.php?view=clanak&id=966

Pošto su ovim protokolom obuhvaćeni i studenti obratio nam se veliki broj studenata iz Zvornika i okolnih opština koji studiraju prvenstveno u Srbiji ističući da je ova cijena previsoka, a mi smo potražili odgovor na ovo pitanje.

V.d. direktora Instituta za javno zdravtsvo Republike Srpske Branislav Zeljković kaže da se trenutno komercijalno testiranje radi samo za radnike, ali ne i za studente.

 – Trenutno se rade analize za radnike, a za studente čekamo pojašnjenje od Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Tek tada ćemo znati kako i pod kojim uslovima će se studenti testirati – potvrdio je Zeljković za naš portal.

Nezvanično, ipak se očekuje da ovog plaćanja budu oslobođeni studenti koji studiraju u Srbiji ili su stipendisti institucija Srpske. 

(infobirac.net)