Aкtivnosti Privredne vatrogasno-spasilačкe jedinice „Alumine“

MA Izdvojena ZVORNIK

Aкtivnosti Privredne vatrogasno-spasilačкe jedinice „Alumine“

 

Pripadnici Privredne vatrogasno-spasilačke jedinice kompanije „Alumina“  intenzivno su uključeni u aktivnosti koje se u našoj fabrici sprovode u okviru mjera na sprečavanju širenja virusa korona.  Кako nam je rekao Mladen Erić, rukovodilac Službe protivpožarne zaštite u Sektoru integrisane zaštite, u našoj vatrogasnoj jedinici posvećeni su, uz redovne poslove, i preventivnim aktivnostima kako bi se obezbijedila što kvalitetnija zaštita od koronavirusa.

 – U novonastaloj situaciji veoma je bitno da odgovorimo svim zadacima koji se zahtijevaju od naše vatrogasne jedinice. I ljudi i tehnika, podjednako, daju svoj maksimalni doprinos – naglašava Erić, dodajući da je pritom važno da imamo  siguran i bezbjedan rad.

Pripadnici vatrogasno-spasilačake jedinice, razumljivo, najviše su angažovani na dezinfekciji i pranju unutrašnjih saobraćajnica, tako da su praktično svakim danom sa auto-cisternom angažovani na ovom poslu,  a uključeni su i u pranje točkova i donjeg trapa kamiona na parkingu, u blizini teretne kapije, u ranim jutarnjim satima, prije dolaska radnika u dnevnu smjenu.

Pred vatrogasnim domom zatičemo starješinu privredne vatrogasno-spasilačke jedinice Igora Birčakovića sa svojim kolegama vatrogascima koji su dežurni u smjeni.

 – Od početka epidemije smo uključeni u sprovođenje mjera predostrožnosti koje mi možemo da pružimo – ističe Birčaković. 

Dva puta sedmično, utorkom i petkom, dezinfikujemo putne saobraćajnice vrelom vodom, odnosno kondenzatom iz procesa proizvodnje,  dok ih ostalim danima peremo  vodom kako bi smanjili prisustvo prašine.

Sve ovo vrijeme, kako navodi Birčaković, vatrogasci su sprovodili i svoje redovne aktivnosti, koje se, prije svega, odnose na održavanje i servisiranje protivpožarnih aparata kojih u fabrici ima oko 1.000 komada.

Takođe, učestvovali su i u gašenju dva požara koji su izbili na divljoj deponiji u Кarakaju i u magacinskom prostoru jedne ovdašnje privatne firme. Na gašenju ovih požara bili su angažovani zajedno sa pripadnicima Službe profesionalne vatrogasne jedinice grada Zvornika,  sa kojom, dodaje Birčaković, imaju dugogodišnju uspješnu saradnju.

 – Razumljivo, da smo po prirodi posla upućeni jedni na druge, posebno kad je u pitanju razmjena iskustava. Planiramo da u dogledno vrijeme sa kolegama iz Zvornika, ovdje u našem fabričkom krugu, organizujemo zajedničku vježbu kako bi pokazali znanje i predanost poslu – ističe Igor Birčaković, naglašavajući da je posljednjih godina vidno poboljšana situacija kad je u pitanju nabavka opreme i materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za rad i funkcionisanje privredne vatrogasno-spasilačke jedinice u našoj kompaniji.

(Izvor: Fejsbuk stranica kompanije „Alumina“)