Danas je Đurđevdan

MA Izdvojena REGION ZANIMLJIVOSTI

Danas je Đurđevdan

 

Prema hrišćanskom predanju, Sveti velikomučenik Georgije (Sveti Đorđe) bio je rimski vojnik porijeklom iz Male Azije. Sveti Georgije je jedan od svetitelja koji se najviše proslavljaju u pravoslavnoj crkvi, međutim, takođe se slavi i u katoličkim zemljama. Ovjekovječen u priči gdje ubija aždaju, a slavi se u Kanadi, Kataloniji, Engleskoj, Etiopiji, Gruziji, Grčkoj, Crnoj Gori, Portugalu, Srbiji, Republici Srpskoj kao i u gradovima Istanbulu, Ljubljani i Moskvi.

Takođe je ovaj svetitelj zaštitnik profesija, organizacija i bolesnika.

Veoma je slavljen kod Srba, i najčešće ga nazivaju Sveti Đorđe ili Sveti Đurađ. Mnogi ga slave kao krsnu slavu. Srpska pravoslavna crkva ga slavi dva puta godišnje. Glavni praznik je Đurđevdan i praznuje se 6. maja po gregorijanskom kalendaru (23. aprila po crkvenom), a drugi je prenos moštiju i obnovljenje Hrama Svetog Georgija – Đurđic, koji se slavi 16. novembra (3. novembra po crkvenom).

Na ikoni vezanoj za Đurđevdan je sveti Georgije prikazan na konju kako ubija aždaju. Drugi prikaz je sveti Georgije kao vojnik sa kopljem u ruci. U našem narodu se ovakva predstava zove Đurđic i vezana je za slavu Đurđic. Posvećeni su mu mnogi manastiri, među kojima je najpoznatiji manastir Đurđevi Stupovi. Sveti Georgije je poštovan kao zaštitnik mnogih država i gradova u Evropi.

Poštovan je i kao zaštitnik konjice, vitezova i viteštva i krstaških pohoda. Proslavljaju ga Grci, Rusi, Bugari, Srbi, Englezi, Francuzi, Nijemci, Italijani, itd.

(Izvor: SPC)