U Srebrenici mjere relaksacije, otvoreno nekoliko radnji

SREBRENICA

U Srebrenici mjere relaksacije, otvoreno nekoliko radnji

 

Od danas sa šalterskim radom, shodno naredbama nadležnih, u Srebrenici je počela sa radom štamparija „Sumatra“, kafe „Venera“, kao i butik „Azel“.

Ranije, kada je donesena odluka o radu ugostiteljskih objekata koje su registrovane za ketering, sa radom je počeo objekat „Koča“ koji vrši dostavu hrane.

Novim mjerama predviđena je samo šalterska prodaja hrane i pića, bez konzumiranja istih u objektu ili ispred, što je nekim ugostiteljima omogućilo nastavak rada, sa kraćim radnim vremenom i manjim obrtom.

U butiku „Azel“ kažu da se poštuju sve mjere prevencije i zaštite zbog čega se ograničava broj osoba u objektu, a onemogućena je upotreba kabina za isprobavanje odjeće.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske sačinilo je spisak pravnih lica i preduzetnika kojima je Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj i naredbama jedinica lokalne samouprave, zabranjeno obavljanje djelatnosti u martu 2020. godine.

Iz ministarstva kažu da je neophodno da sva pravna lica i preduzetnici kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti u martu 2020. godine, po osnovu pomenutog zaključka ili naredbe, najkasnije do 11. maja 2020. godine podnesu Poreskoj Upravi Republike Srpske pisanu izjavu sa zahtjevom za isplatu poreza na dohodak i doprinosa na platu za mjesec mart ove godine.

U Srebrenici je pod stručnim nadzorom 7 osoba, dok je dvoje u opštinskom karantinu.

Od danas na snazi je i odluka o prelasku granice radnicima iz BiH i Srbije zbog obavljanja posla i za njih neće važiti mjere karantina. Neophodno je da sa sobom, pored ličnih dokumenata, pasoša, imaju i potvrdu od poslodavca.

Od 30. aprila granice su otvorene i za poljoprivrednike koji u BiH ili Srbiji imaju poljoprivredno zemljište.

(Izvor: esrebrenica.ba)