U Srbiji počeli sa radom kafići i restorani – Obavezna dezinfekcija i mjere lične zaštite

REGION

U Srbiji počeli sa radom kafići i restorani – Obavezna dezinfekcija i mjere lične zaštite

U Beogradu su danas počeli sa radom kafići i restorani u okviru ublažavanja mjera tokom pandemije virusa korona, uz obaveznu dezinfekciju i mjere lične zaštite.

Na otvorenom prostoru, odnosno u baštama, drži se fizička distanca, a iz upotrebe su do daljeg izbačene posude za kečap, senf, so i biber.

Osoblje nosi zaštitne maske i rukavice, a stolovi, stolice i sam prostor dezinfikuju se poslije svakog gosta.

Gosti nisu u obavezi da nose maske samo dok sjede za stolom, dok su obavezne prilikom dolaska, odlaska, naručivanja i plaćanja.

Poželjno je plaćanje karticom, a u suprotnom, i prije i poslije uzimanja gotovine konobari moraju da dezinfikuju ruke.

Od danas ponovo saobraća gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, dok će u Beogradu i Nišu prevoz raditi od 8. maja, prenose mediji.

Javni prevoz u Beogradu će se odvijati po fazama, a prva podrazumijeva prevoz isključivo zaposlenih, a osim obaveznog nošenja zaštitne opreme, poštovaće se i fizička distanca i ulaziće se na jedna vrata i to po principu jedan po jedan.

U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice provjeravati da li je riječ o zaposlenim licima ili ne.

Na duplim sjedištima moći će da sjedi samo po jedna osoba, mjesta će biti označena naljepnicama, a naljepnica će biti i na podu vozila i označavaće mjesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo.

Od danas je krenuo i međugradski saobraćaj, kao i željeznički saobraćaj.

Od posljedica virusa korona u Srbiji su do juče u 15.00 časova preminule 193 osobe, zaraza je potvrđena kod 9.464, a na respiratoru su 54 pacijenta, dok se oporavila 1.551 osoba.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi vanredno stanje trebalo da bude ukinuto u četvrtak.

izvor: srpska info