Kanadski naučnici pronašli antitijela za pravljenje lijeka protiv Kovida 19

SVIJET

Kanadski naučnici pronašli antitijela za pravljenje lijeka protiv Kovida 19

 

Naučnici u Kanadi uspjeli su da pronađu antitijela koja mogu da se koriste za pravljenje lijeka protiv nove vrste virusa korona, izjavio je premijer ove zemlje Džastin Trudo.

Premijer je u svom redovnom obraćanju naciji naglasio da će kanadske vlasti i ubuduće pružati podršku istraživačima koji značajno doprinose borbi protiv Kovida 19.

– S tim u vezi biće izdvojeno 175 miliona dolara (više od 122 miliona američkih dolara) za podršku kanadskoj kompaniji koja vrši vrlo perspektivno istraživanje vezano za kovid 19. Oni (naučnici) pronašli su antitijela koja se mogu koristiti u lijekovima za liječenje ove bolesti – rekao je Trudo.

Takođe je primijetio da bi klinička ispitivanja lijeka mogla da počnu već u julu.

Kanadski premijer najavio je i da će za „prenošenje zdravstvenog sistema u virtuelni prostor“ biti izdvojeno 240 miliona kanadskih dolara (oko 168 miliona američkih dolara). Između ostalog, biće izrađena specijalna internet platforma za dobijanje medicinske pomoći, uključujući i psihološku. Prema njegovim riječima, to će smanjiti opterećenje bolnica.

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih virusom korona u Kanadi dostigao je 59.357 ljudi. Većina slučajeva registrovana je u provincijama Kvebek i Ontario. Od izbijanja epidemije virusa korona u zemlji umrlo je 3.675 ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema posljednjim podacima u svijetu je zabilježeno više od 3,53 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 247 hiljada ljudi.

(Izvor: sputniknews.com, rtrs)

FOTO: Jutjub, printskrin