Zvorničanin Milan Pepić jedan od najboljih BiH odbojkaša svih vremena – Možda karijeru završim u Drini

OSTALI SPORTOVI ZVORNIK

Zvorničanin Milan Pepić jedan od najboljih BiH odbojkaša svih vremena – Možda karijeru završim u Drini

 

Zvorničanin Milan Pepić nakon izbijanja krize sa korona virusom vratio se iz Bukurešta u Zvornik gdje individualno trenira i uživa u porodičnom okruženju, a kako je rekao za naš portal odbojkom planira profesionalno da se bavi još dvije sezone.

Za one neupućene Pepić je jedan od najboljih, a po našem mišljenju najbolji BiH odbojkaš svih vremena. Tokom karijere nosio je dres Drine, Studenta (Pale), Modriče, Osijeka, slovenačke Prvačine, korejskog Uijeongbu KB Insurance Starsa, japanske Sakai Osake, francuskog GFC “Ajaccio” i rumunskog Dinama iz Bukurešta. Ono što je posebno zanimljivo za njegovu karijeru je činjenica da se odbojkom počeo baviti u osamnaestoj godini.

Razmišlja da se profesionalno odbojkom bavi još dvije godine, a ukoliko se ukaže prilika i poklope neke kockice, ne isključuje mogućnost da karijeru završi u Drinu.

– Ne znam gdje kakva će situacija biti za dvije godine i hoće li me htjeti u Drini, ali ne isključujem tu mogućnost. Bilo bi lijepo da se vrati nekoliko igrača i ostvarimo plasman u Premijer ligu BiH, kako bi mlađi igrači dobili podstrek da treniraju i igraju odbojku. Kada završim karijeru sigurno neću ostati u odbojci i radiću nešto drugo – rekao je na početku razgovora Pepić.

 

O svojim prvim odbojkaškim koracima Pepić priča sa osmijehom.

– Odbojku sam počeo trenirati u školskoj sekciji i dosta mojih drugara je treniralo u Drini. Na njihov nagovor sam otišao na trening i bukvalno na prvom treningu i praktično prvom skoku tadašnji trener Dragan Maksimović me primjetio i počeo sam malo ozbiljnije da radim. Imao sam dobre fizičke predispozicije, a prije odbojke sam se bavio tekvondom. Tu prvu sezonu sam proveo u Drini i nakon toga sam otišao u ekipu Studenta sa Pala koja se takmičila u Prvoj ligi RS. Radili smo pod dirigentskom palicom profesora Darka Kalajdžića koji je bio dekan DIF-a u Novom Sadu i on napravio jednu juniorsku ekipu u kojoj su bili studenti iz Ljubinja, Brčkog i Zvornika. Njemu sam posebno zahvalan za sve što sam ostvario i naučio puno o odbojci i životu. Odigrao sam jednu dobru sezonu i te igre nisu prošle nezapaženo, pa je stigao poziv iz Modriče koja je bila je od odbojkaških centara bivše SFRJ – kaže Pepić.

Sa ekipom Modriče je osvojio titulu prvaka BiH i Kup BiH, a za dvije sezone je igrao četiri finala.

– Imali smo odličan tim i tokom te dvije sezone smo igrali dva finala plej-ofa i Kupa BiH. Prve sezone smo bili prvaci BiH, a druge smo osvojili Kup BiH. Nakon Modriče sam otišao u Osijek gdje sam proveo jednu polusezonu, a ta promjena je na mene djelovala i djelovao sam puno svježije. Što se odbojke tiče nije bilo ništa vrijedno pamćenja, ali sam u Osijeku upoznao puno dobrih ljudi i bilo mi je zaista lijepo – ističe Pepić.

WorldofVolley :: JPN M: Sakai celebrated in derby

Trener sa kojim je radio u Osijeku je preuzeo Prvačinu iz Nove Gorice, a Pepić je krenuo za njim. U Sloveniji je odigrao dvije odlične sezone koje su možda bile i ključne za dalji nastavak karijere.

– Imali smo dobru ekipu koja je bila u samom vrhu slovenačke odbojke i dvije sezone zaredom smo bili treći u šampionatu. Poklopile su se neke stvari, jer me je Anđelko Ćuk preporučio nekim ljudima iz Koreje koji su došli i pogledali jednu našu utakmicu u kojoj sam odigrao vrhunski. To je bio okidač i potpisao sam predugovor, a vrlo brzo i ugovor sa ekipom iz Suvona.Kada sam krenuo iz Slovenije u Koreju nisam znao šta me čeka, ali će se ispostaviti da to bio pravi potez – rekao je Pepić.

– U Koreji sam naučo šta znači ,,spartanski” način života, jer je boravak tamo bio jako težak fizički i psihički. Samo podatak da su pripreme trajale šest mjeseci i da su treninzi bili naporni i žestoki govori, bez mogućnosti nekog švercovanja, govori koliko su oni posvećeni svemu što rade. U Koreji liga broji šest klubova koji igraju 30 mečeva, nakon čega ide plej-of i samo jedan stranac igra u ekipi. Prvu sezonu ekipa je bila treća u ligi, a ja sam bio drugi pointer lige. Napredovao sam fizički i tehnički, jer se tamo igra sa puno ,,kombinaotirike” i svi njihovi reprezentativci nastupaju u domaćoj ligi. Kako se tamo radi govori i to da nisam imao nijedan slobodan dan kada je prvenstvo počelo. Svi igrači u ligi imaju profesionalne ugovore i odbojka je izuzetno popularna. Za dvije godine sam samo jednom došao kući, a u Koreji sam imao jednu nezgodnu povredu na kraju druge sezone zbog koje sam odstustvovao sa parketa blizu dva mjeseca, nakon čega sam sporazumno raskinuo ugovor i otišao u Japan – u jednom dahu priča Pepić.

Japanci prate Koreansku ligu, jer se svaki meč prenosi na nacionalnoj televiziji, pa dobre igre nisu ostale nezapažene, pa je Pepić prešao u ekipu Sakai Osake. Već prve sezone stigao je do titule prvaka Japana, bio je MVP lige, najbolji pointer i član najbolje šestorke lige.

– Prelazak u Japan mi nije teško pao i veoma brzo sam se adaptirao jer su to slični mentaliteti. I u Japanu samo jedan stranac igra u ekipi i posle sedam dana mi je bilo jasno šta se od mene očekuje, pa sam se veoma brzo izborio sa pritiskom. Za razliku od Koreje u Japanu ljudska strana se mnogo više cijeni i imao sam sjajnog trenera koga sam zvao ,,Dobrica” koji je imao takav odnos sa igračima da smo jednostavno ginula za njega zbog te ljudskosti. Sve se poklopilo te prve sezone, imali smo kompaktnu ekipu koja je osvojila titulu. Četiri sezone sam proveo u Sakaiju i to je najljepši period mog života. Poslije Osake sam dvije sezone proveo u Tokiju i ono što sam naučio od Japanaca je neprocijenjivo za buduće planove i život. Ono što moram istaći je da je dosta odbojkaša i odbojkašica sa ovih prostora igralo u Japanu, a među njima su Brankica Mihajlović, Tanja Bokan, Jovana Brakočević, trener Veselin Vuković – ističe Pepić.

France: day 2. Results and Stats - VOLLEY Times 🏐

U Koreji i Japanu dvorane na odbojkaškim mečevima su pune, a odbojkaši u Koreji su izuzetno popularni. U Japanu je odbojka jedan od glavnih sportova i sve je organizovano do savršenstva. Nakon osam sezona u Aziji, prije dvije godine Milan Pepić se vratio u Evropu, tačnije u Francusku u redove GFC “Ajaccio”.

– Poslije osam godina u Aziji došlo je do zasićenja i jedva sam čekao da dođem u Evropu, jer sa se poželio i kuće, prijatelja, načina evropskog života, pa sam posljednju sezonu u Japanu odigrao pod moranjem. Prešao sam Ajacio u kome je igrao naš Zvorničanin Dejan Radić koji je mal oi kumovao prelasku. Imali smo dobru ekipu i ponovo osjetio da mogu sa velikim žarom da igram odbojku. Na polusezoni smo bili deveti, nakon čega smo nanizali 13 pobjeda i regularni dio završili kao drugoplasirani tim. Ispali smo u polufinalu plej-ofa, iako smo možda mogli više, a zanimljivo je da su u polufinalu plej-ofa Francuske bila čak tri odbojkaša iz Zvornika, jer je pored nas u drugom polufinalu igrao Željko Čorić. To je podatak za vjerovali ili ne, ali je bilo tako i da su Zvorničani igrali finale ne bi bilo nezasluženo. Iz Francuske na početku ove sezone sam otišao u Dinamo iz Bukurešta – priča Pepić.

CEV - Confédération Européenne de Volleyball

U Dinamu iz Bukurešta Pepić je pokazao da može još igrati vrhunsku odbojku, iako ima 36 godina i odlučio je da odigra još dvije sezone.

– Sa Dinamom sam osvojio treće mjesto, iako nije prvenstvo do kraja završeno zbog korona virusa. Sigurno neću ostati u Rumuniji, a već sam imao neke kontakte i vidjeću gdje ću naredne sezone. U poznim sam godinama, ali sam fizički i psihički očuvan, a veliki plus mi je sada i to što sam kasno počeo trenirati, a kroz karijeru sam imao samo jednu povredu koja nije bila neke teže prirode – zaključio je Pepić.

Po mišljenju Milana Pepića da je OS BiH bio samo malo bolje organizovan muška odbojka na ovim prostorima bi bila na višim granama, a reprezentacija bi igrala vjerovatno na velikim takmičenjima.

– Nevjerovatno je da iz BiH imamo imamo tridesetak vrhunskih igrača po drugim reprezentacijama, a muška reprezentacija BiH nema okupljanja. Prije pet ili šest godina bila je velika šansa da se napravi nešto više, jer smo imali puno dobrih igrača ali ih niko nije zvao i šansa je otišla u nepovrat. Sa novim sistemom od 24 reprezentacije na Evrpskom prvenstvu mora biti mjesta za reprezentaciju BiH, međutim nema čini mi se volje da se tako nešto i napravi – zaključio je Pepić.

infobirac.net