Poljoprivrednici uz dokaz o posjedovanju zemlje prelaze Drinu da obrađuju zemlju – prelaz radnika još nije definisan

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Poljoprivrednici uz dokaz o posjedovanju zemlje prelaze Drinu da obrađuju zemlju – prelaz radnika još nije definisan

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas na pres konferenciji da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu od sutra moći prelaziti iz Srbije u Srpsku kako bi obavljali poljoprivredne radove. 

 – Naši poljoprivredni proizvođači koji stanuju u Srbiji, odnosno imaju dvojno državljanstvo, recimo stanuju u Bajinoj Bašti, a imaju zemljište u Skelanima, a takvih je po dopisu bilo 300, do sada nisu mogli po važećem režimu rada prelaziti granicu i obrađivati površine u Republici Srpskoj. Njima će od sutra to biti omogućeno. Svi koji imaju posjedovni list ili dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem u Srpskoj, a žive u Srbiji, moći će da prelaze granicu, ali samo u svrhu obrade zemljišta – rekao je Pašalić i istakao da će o ovoj odluci biti obaviješteni i nadležni inspekcijiski organi. 

On je dodao da poljoprivrednici iz Srpske takođe mogu da prelaze u Srbiju jer je Vlada Republike Srbije ranije donijela tu odluku i “tu ne bi trebalo biti smetnji”.

 – Što se tiče drugih zaposlenih radnika koji, za razliku od poljoprivrednika, imaju socijalne kontakte, a žive u Srbiji i rade recimo u Zvorniku ili drugim mjestima, nije raspravljano. Postoji potreba da definišemo i to pitanje u narednom periodu – rekao je Pašalić i dodao da nije riješeno ništa ni po pitanju radnika iz Srpske koji rade u Srbiji.

(infobirac.net)