Pašalić: Odobreno 14 miliona KM za investicije u poljoprivredi

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Pašalić: Odobreno 14 miliona KM za investicije u poljoprivredi

 

Vlada Republike Srpske prihvatila je pristigle zahtjeve za kapitalne investicije u poljoprivredi, za koje će biti izdvojeno oko 14 miliona konvertbilnih maraka. Time će biti zagarantovano investiranje više od 40 miliona KM privatnih sredstava svih korisnika.

Ovo je danas rekao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

S obzirom na strateško opredjeljenje Ministarstva u ovoj godini, sredstva za kapitalne investicije su duplo veća u odnosu na prošlu godinu kada je za ove investicije izdvojeno 6,9 miliona KM budžetskih sredstava.

U skladu sa brojem pristiglih prijava, za poljoprivrednu mehanizaciju biće izdvojeno 6,7 miliona KM, za investicije u stočarstvu 3,5 miliona KM, milion KM za investicije u biljnoj proizvodnji, a za investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda 2,5 miliona KM.

– Poljoprivrednici će moći da ostvare 30 odsto, odnosno 40 odsto povrata sredstava za svaku investiciju – objasnio je Pašalić.

Na ovaj način biće obezbijeđeno jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje, dugoročna stabilizacija snabdijevanja domaćim poljoprivrednim proizvodima, ali i održavanje nivoa investicija u proizvodnji u uslovima vanrednog stanja.

– Apelujemo na prerađivačku industriju da prednost u otkupu daju domaćim proizvođačima – dodao je Pašalić.

(Izvor: srpskainfo.com)