Nova zanimanja u zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ – Pisić: Informatičari i ugostitelji lako do posla

MA Izdvojena ZVORNIK

Nova zanimanja u zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ – Pisić: Informatičari i ugostitelji lako do posla

 

Poštujući potrebe tržišta rada i tehnološke potrebe savremenog čovjeka, zvornički SŠC „Petar Kočić“ odlučio se za uvođenje novih zanimanja koje će ponuditi svršenim osnovcima.

Od prošle godine je u gimnaziji uveden računarsko-informatički smjer, a ove godine u okviru ekonomske škole biće upisano jedno odjeljenje poslovno-informatičkih tehničara dok će u okviru ugostiteljske škole pored kuvara upisati i pola odjeljenja poslastičara.

Direktorica škole Biljana Pisić kaže da su informatički smjerovi pokazali svu opravdanost tokom nastave i rada na daljinu koji su primijenile sve institucije i preduzeća.

 – Sva informatička zanimanja imaju jasnu budućnost i svi ti svršeni srednjoškolci ili oni sa završenim fakultetom odmah dolaze do posla. Prosto to je zanimanje koje doživaljava ekspanziju i primjenjujemo ga u svim sferama života. Prošle godine je za to zanimanje u okviru gimanzije bilo veliko interesovanje te smo upisali odjeljenje računarsko-informatičkog smjera, u okviru gimnazije. Stoga smo slično zanimanje uveli i u ekonosmkoj školi, odnosno kombinovali smo informatiku i ekonomsku grupu predmeta te ćemo upisati jedno odjeljenje poslovno-informatičkih tehničara – kaže Pisićeva.

Kada je u pitanju ugostiteljska škola, Pisićeva ističe da će ove godine pored kuvara, kao novo zanimanje biti upisani i poslastičari.

 – Nijedan kuvar ili konobar koji su kod nas završili ugostiteljsku školu, a koji hoće da radi, nije bez posla. To su prosto zanimanja koja su veoma tražena i svi mogu dobiti posao kako u Zvorniku i Republici Srpskoj tako i u regionu ili svijetu. Dobili smo sve pohvale za ove učenike od vlasnika ugostiteljskih objekata gdje su bili na praksi. Prošlu generaciju su činili učenici gdje je bilo najviše odličnih i vrlodobrih učenika. Mi se takođe trudimo da ovi učenici imaju praktičnu nastavu u najboljim ugostiteljskim objektima u gradu, a za već sada smo u pregovorima da i poslastičarima i prije upisa dogovorimo kvalitetnu praksu – zaključila je Pisić.

Odlična praksa i u školi, uskoro i školski restotran

Učenici ugostiteljske škole, sa smjera kuvar i poslastičar imaće odlične uslove za rad i u kabinetu za praktičnu nastavu u koji je kroz ulaganja Gradske uprave, škole i donatora uloženo u namještaj, aparate i drugu opremu uloženo više od 50.000 KM.

 – U okviru obilježavanja stogodišnjice škole mi ćemo otvoriti đački resotran što će takođe omogućiti da svi naši učenici ugsotitelji, odnosno i konobari, poslastičari i kuvari imaju još bolje uslove za sticanje praktičnih znanja – navela je Pisićeva.

(infobirac.net)