Super brzi Starlink internet stiže uskoro, testiranje počinje

REGION SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Super brzi Starlink internet stiže uskoro, testiranje počinje

 

Super internet treba da bude dostupan u cijelom svijetu. Testovi počinju vrlo brzo i biće masovni i širom svijeta, piše mondo.ba.

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor kompanije Space X, objavio je detalje o tome kad na Zemlji može da se očekuje super-brzi satelitski internet, koji će stići od Starlink “sazvežđa” satelita.

Tom prilikom je moglo da se sazna da građani satelitski internet mogu da očekuju već tokom 2020. godine, ali zavisi i od toga u kom dijelu svijeta žive.

Tako je najavljeno da privatna BETA testiranja počinju za oko tri mjeseca, odnosno tokom jula, dok javna BETA testiranjima treba da počnu tri mjeseca nakon toga, u oktobru. Već ranije je moglo da se čuje da bi Starlink do kraja 2020. trebalo da postane dostupan u Kanadi i Sjevernoj Americi, kao i da će u ostale dijelove svijeta stići tokom 2021. godine.

Krajem prošle godine Mask je objavio tvit tvrdeći da je za tu radnju iskoristio Starlink satelitsku konekciju, a kompanija je od tada lansirala još šest serija od po 60 malih satelita, koji kruže u nižoj Zemljinoj orbiti, i konstantno razmjenjuju signale, te ih šalju na stanice na matičnoj planeti. Našli su se u nižoj orbiti od geostacionarnih satelita za komunikaciju, tako da ne bi trebalo da utiču na njihovo funkcionisanje, objasnili su mediji.

Pred kompanijom Space X su i dalje brojne prepreke i komplikovan put do ispunjenja svih zadatih obećanja, a na prvom mjestu je priprema i lansiranje dodatnih Starlink misija, a u vrijeme virusa korona. Konačni cilj je da se super-brzi internet obezbijedi po povoljnoj cijeni, i to za sve građane svijeta, što će biti posebno korisno za one, koji ili nemaju internet konekciju ili je ona sad vrlo loša i bez izgleda da se popravi.

(Izvor: mondo.ba)