Poznata pravila o kretanju u Republici Srpskoj za 1.maj i Đurđevdan

REGION

Poznata pravila o kretanju u Republici Srpskoj za 1.maj i Đurđevdan

 

U periodima od 1. do 3 maja, kao i od 6. do 8. maja ponovo će biti sprovedene mjere potpuno ograničenog kretanja između opština. Takođe, kretanje unutar opština biće omogućeno tokom ograničenih vremenskih intervala kako bi se omogućilo nužno kretanje, ali ne i okupljanja u pomenutim periodima, saznaju nezvanično “Nezavisne”.

Pored toga, planirano je postepeno popuštanje restriktivnih mjera uz posebne mjere distance, higijene te upotrebu propisane opreme (maska, rukavice).

Od ovog datuma biće proširena mogućnost kretanja za starije osobe u periodu od sedam do 15 časova dva dana u sedmici, s istovremenim restrikcijama kretanja za ostale.

Naredna popuštanja u slučaju povoljne situacije biće od 8. maja, kada će biti dozvoljen rad trgovina u tržnim centrima koje do tad nisu otvorene i ne spadaju u zabranjene djelatnosti iz tačke 2, te ustanove kulture, tipa muzeji.

Od 11. maja dozvoliće se rad preostalim trgovinama koje nisu u tački 2, sljedećem broju vrtića (po potrebi i prijavi), te će biti organizovan ograničen javni prevoz (minimalan broj redovnih linija sa praćenjem broja putnika i mjerama higijene).

Takođe, biće otvorene ustanove kulture (biblioteke) uz sve higijenske uslove, kao i teretane u prirodi.

Prema planu, u zavisnosti od situacije, prije 18. maja neće biti dozvoljeno obavljanje sljedećih djelatnosti: trgovine obućom i odjećom (u kojima se roba proba), ugostiteljstvo, hoteli, moteli, hosteli, igre na sreću, stočna pijaca, javna okupljanja, bioskopi, pozorišta, stomatološke usluge, frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi i posjete staračkim domovima i bolnicama.

Sve ove djelatnosti su tačka 2 i oni će se posljednji otvarati.

izvor: nezavisne.com