Natalija Trivić: Nema testiranja učenika

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Natalija Trivić: Nema testiranja učenika

 

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je da je došlo do pogrešnog tumačenja Instrukcije za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom izvođenja nastave na daljinu, koja je juče objavljena na sajtu Republičkog pedagoškog zavoda.

Trivićeva kaže da neće biti zvaničnih testova, a tabele su objavljene kako bi se učenici i nastavnici lakše organizovali u konačnoj provjeri znanja, prenosi RTRS.

– Nije riječ ni o kakvom testiranju, djeca neće polagati testove ili ići u školu. Dakle, neće biti organizovano testiranje na bilo koji način. To je, prema Instrukciji Republičkog pedagoškog zavoda, zapravo raspored kada se očekuje da bude sublimirani dječiji radovi ili da li će, u dogovoru sa učiteljicom, odnosno nastavnikom, slati svoje radove, prezentacije ili imati kviz pitanja – pojasnila je Trivićeva.

Ona je istakla da će ocjene na kraju polugodišta učenici biti ocijenjeni.

– Ono što je sigurno jeste da će biti jedna zaključna ocjena, u koju će ulaziti u zbir sa polugodišta, jedna ocjena koja je već bila do proglašenja vanrednog stanja i ocjena koja će biti vrednovana putem uputstva izvođenja nastave na daljinu – navela je Trivićeva.

Ne znamo da li iza svega stoji politika ili neki drugi razlozi, ali je evidentno da je veoma loša komunikacija na relaciji Republički pedagoški zavod RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS te viši organi vlasti.

Pojavi se jedna vijest, a drugi je ne protumače na isti način.

Desilo se to i prilikom odluke o zatvaranju škola zbog pojave korona virusa. Kako su nam saopštili učesnici tog zajedničkog skupa u Vukovom Tršiću, kada su se sastali ministri prosvjete Srpske i Srbije, ministarku je “zatekla” vijest koju su saopštili predstavnici rukovodstva Republike Srpske o zatvaranju škola. 

(infobirac.net)