Zvornička Narodna biblioteka uradila i medicinarima dodijelila 150 vizira – Za humanost dobili kompjuter, uskoro i novi 3D štampač

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION

Zvornička Narodna biblioteka uradila i medicinarima dodijelila 150 vizira – Za humanost dobili kompjuter, uskoro i novi 3D štampač

 

Zvornička Narodna biblioteka bila je prva ustanova ovoga tipa u Republici Srpskoj i BiH koja je svoje kapacitete stavila u borbu protiv korona virusa, odnosno oni su uz pomoć 3D štapmača počeli izradu vizira za medicinske radnike. Do sada su pokolonili preko 150 vizira za javne i privatne medicinske ustanove, odnosno svima onima koji su putem telefona ili mejla iskazali potrebu za ovim vidom opreme.

 – Vizire smo podijelili zvorničkoj i bolnici u Milićima, domovima zdravlja, oftamološkim i stomatološkim ambulantama koje su iskalaze potrebu za vizirima – rekla je Nega Stjepanović, direktorica Narodne biblioteke u Zvorniku te dodala da nijednog trenutka nisu razmišljali da li da krenu u ovu akciju.

 – Čim smo vidjeli kako se izrađuju viziri i mi smo krenuli da pravimo iste. Tako smo bili prva biblioteka u Republici Srpskoj i BiH koja je krenula sa ovim aktivnostima – kaže Stjepanović.

Njihov humanitarni rad nagrađen je od strane građana i organizacija.

 – U znak zahvalnosti što smo pokrenuli ovu akciju, naš sugrađanin Mile Jokić iz Gornjih Grabavaca nam je donirao kompjuter čija je vrijednost oko 1.000 maraka, a organizacija IOM, koja nam je ranije donirala sedam kilograma filamenata, odnosno materijala za izradu vizira, će nam u narednih petnaestak dana donirati još jedan 3D štampač čije je vrijednost oko 2.500 do 3.000 KM – istakle je Stjepanovića te se ovim putem zahvalila donatorima koji vrednuju njihov rad.

U vrijeme dok je većina drugih kulturnih ustanova u Republici Srpskoj i BiH zatvorena, zvornička biblioteka je uspjela da se aktivira kroz humanitarni rad i, kao nagradu, za njega dobije donacije u vrijednosti oko 4.000 KM.

(infobirac.net)