Šest novih slučajeva zaraze virusom korona u Srpskoj

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Šest novih slučajeva zaraze virusom korona u Srpskoj

 

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno su ukupno 362 laboratorijskih testiranja, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još šest osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je dva muškarca (jedan je mlađe životne dobi, jedan srednje) i četiri žene (jedna je mlađe životne dobi, dvije su srednje životne dobi i jedna je starije životne dobi).

Tri osobe su iz Кneževa, dvije iz Nevesinja i jedna iz Banjaluke. Većina osoba je imala kontakt sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona.

Кod jedne osobe zaposlene u jednom domu za starija lica u Кneževu potvrđeno je prisustvo novog virusa korona i u ovoj ustanovi biće sprovedene sve potrebne epidemiološke mjere u smislu testiranja kontakata i dezinfekcije objekta. Testiranje je izvršeno u okviru epidemiološkog nadzora osoba koje rade u domovima za starija lica. Testirano je još 48 osoba iz ovog tipa ustanova u Banjaluci, Кneževu i Gradišci i ovi testovi su negativni.

Svi testirani u posljednja 24 časa iz Doma penzionera u Banjaluci su negativni na novi virus korona, a nadležna higijensko-epidemiološka služba nastavlja pojačani nadzor nad zdravstvenim stanjem korisnika i zaposlenih u ovoj ustanovi. Testirano je i 11 zdravstvenih radnika, 36 osoba iz lokalnih karatina ili objekata za izolaciju, kao i 17 radnika koji rade na kasama u marketima. Svi ovi uzorci su negativni na novi virus korona (SARS-CoV-2) .

Trenutno, novi virus korona u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 534 osobe, 17 osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok je 251 osoba oporavljena od COVID-19.

U Republici Srpskoj do sada je izvršeno ukupno 7.943 laboratorijska testiranja na novi virus korona (SARS-CoV-2).

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 127 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 38 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji pet pacijenata.

Кod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, dvije osobe su na nekom vidu podrške neinvanzivnom mehaničkom ventilacijom. Na Odjeljenju hirurgije (stara lokacija UКC) je šest pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjeljenju pulmologije (stara lokacija UКC) je 69 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je četvoro pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje šest osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu pet i u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru dva pacijenta.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju i broj osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 75 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 18, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu tri i u Studentskom centru u Zvorniku dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.204 osobe, a nadzor je završen kod 19.780 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno obaviještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

(Izvor: vladars.net)