Vučić ublažava mjere u Srbiji – Od utorka kraći policijski čas, otvaranje restorana i kafića u periodu od 3. do 10. maja, počinju sa radom i frizeri

REGION

Vučić ublažava mjere u Srbiji – Od utorka kraći policijski čas, otvaranje restorana i kafića u periodu od 3. do 10. maja, počinju sa radom i frizeri

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Ne mogu da kažem da li virus slabi, a bolji rezultati su posledica veće discipline i da se ide na ublažavanje mera, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Važno je da slušamo struku i lekare, ono što sam video po današnjim rezultatima je da se Vojvodina i sever Srbije umiruje, Beograd je sve bolji, dobar deo Zapadne i centralne Srbije takođe je sve bolji, jedino gde imamo problem aje okolina Niša. Aleksinac, Doljevac, Toplički okrug, Doljevci i Aleksinac se pokazao kao problematiča, Leskovac je bolji nego što je bio, takođe Smederevo i Smederavska Palanka su mali problem. Svuda gde smo imali veliki priliv ljudi iz inostranstva je bio problem – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji “Vreme korone” na TV Pink.

Nema opuštanja, ali mere će biti blaže

Na pitanje imali mesta opuštanju, predsednik Srbije je rekao da bi svako opuštanje moglo skupo da nas košta.

– Ono što je za nas bitno i o čemu smo pričali sa lekarima je ublažavanje mera. Mi moramo da uđemo atlestkim izrazom u “pucanj” sa drugim zemljama. Prva mera će biti skraćenje policijsko časa, umesto od 17, biće od 18 časova. Što se tiče penzionera, oni će imati od 18 časova do 01 imati pola sata da prošetaju, a sami će moći da izaberu u koje vreme – rekao je predednik Srbije.

Predsednik Srbije rekao je dodao da to nisu jedine mere koje će biti ublažene.

– Krećemo da radimo punom parom. U roku od sedam do 10 dana, Parlament Srbije treba da se obezbedi da svi dobiju neophodnu zaštitnu opremu. Pozvao bih sve građavinare da od utorka krenu punom parom na posao, i one koji su na otvorenom i one na zatvorenom uz naravno propisane mere distanciranja. Od utorka otvaramo gotovo sve zanatske radnje, serveisne radionice, obućari, krojači… Sve druge radnje su predvišene da se otvore 27. aprila naravno ako sve bude kako treba sa koronom, ukoliko se nešto promeni povućićemo ove ublažene mere.

Uskoro i ugostitelji počinju sa radom

On je doda da će frizerski saloni, saloni lepote i teretane počeće da rade iza 27. aprila ali uz posebnu zaštitu.

– Planiramo otvaranje restorana i kafića u periodu od 3. do 10 maja ali uz pravljenja distance. Međutim, ako krene lošije povući ćemo sva ublažavanja mera i vratiti na postojeće. Između 4. i 11. maja predviđeno je otvaranje hotele, banja, tržnih centra, restorana, kafića, međugradskog saobraćaja. Naravno i tu će biti distanciranja – dodao je Vučić.

Što se tiče ekeonomije, predsednik Vučić je rekao da je veliki optimista i da ćemo imati najveći rast u Evropi.

– Ja sam optimista po pitanju naše ekonomije, a vi znate da po prirodi nisam optimista. Ja vam sada kažem imaćemo najbolju ekonomiju, najbolji rast bruto domaće proizvodnje u Evropi. Da bude bukvalno minimalni pad, odnosno najveći rast u Evropi. Oovo vam kažem nakon razgovora sa ljudima u vladi – rekao je Vučić

Brzo su napravljene korona-bolnice

Vučić je dodao da su renovirane bolnice Dragiša Mišović, VMC, Zemunska bolnica, Gradska bolnica, i dodaje da su brzo napravili i privremenu korona bolnicu, kao i više nego dovoljan broj respiratora.

– Ideja nam je da napravimo nešto kao “digitalno zdravstvo” u Srbiji gde ćemo da imamo poseban magacin u kome ćemo da imamo opremu za sve. Za sve što može svet da zahvati mi ćemo da napravimo u narednih godinu dana. Pokazaćemo da smo ozbiljnija država od mnogih drugih – rekao je Vučić i dodao da je krenula sa radom prva fabrika maski u Rumi koja će 96 hiljada hirurških maski dnevno da proizvodi.

Predsednik je i najavio da se prekosutra pušta u prodavnice četiri miliona pari rukavica i maski.

Proizvodimo sve osim respiratora

– Mi danas proizvodimo sve što nam je potrebno. Jedino naša zemlja proizvodi gotovo sve, sve osim respiratora – rekao je Vučić i dodao da je njih bilo najteže nabaviti.

Kako kaže, KBC “Dragiša Mišović” je imao 31 respirator, a danas ima 160 respiratora.

– Mašine imamo i za to ne treba da brinu uopšte. Imamo ih čak i u rezervi – rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da će uvek veliki broj lekara da bude zaraženo i to ništa tajno.

– U te ljude ulažete, školujete ih, i kada dođe do te situacije, njihov je posao da brane zemlju. Ovo je svakako udar na njih, mi imamo veliki broj lekara koji su preuzeli strašan teret na sebe, ali ima i onih koji su se sklonili – rekao je Vučić i dodao da su u jednom gerontološkom centru uhvatili tri žene koje napuštaju dom, kako beže sa svog radnog mesta, a trebale su da budu tamo u karantinu. Imamo fantastične lekare i ljude širom Srbije. To su neverovatni ljudi. Fantastični – dodao je Vučić i naglasio da će kada sve prođe dodatno da ojačaju zdravstvo.

Kako kaže, moraće da se izgradi novi veliki KC Kragujevac i imaćemo, dodaje, najbolji zdravstveni sistem na svetu, makar, kako kaže, da budemo u 30 zemalja na svetu.

izvor: blic.rs