Kratak razgovor sa Jovom Lalićem: Danas svi daju savjete, a moj je da čitate, crtate, nešto zabilježite…

MA Izdvojena ZVORNIK

Kratak razgovor sa Jovom Lalićem: Danas svi daju savjete, a moj je da čitate, crtate, nešto zabilježite…

 

Širenje korona virusa zaustavilo je rad brojnih institucija kulture u svijetu, a jedna od onih koja je godinama „neumorna“ u Zvorniku, i koja i danas ne da da je pobijede ni vrijeme ni epidemija, je Slikarska radionica „Paleta“.

Zavirili smo iza „malih“ vrata, sa bočne strane Narodne biblioteke, kuda se ne ide često i kamo stižu samo „putnici namjernici“. Tamo smo našli osnivača „Palete“, likovnog pedagoga, slikara Jova Lalića koji je u tom trenutnku radio neke nove motive. Uglavnom je sam jer su okupljanja i rad u većem broju zabranjeni.

Taj dvosobni prostor uvijek mi je ličio na neke renesansne likovne kutke u podrumima starih zgrada negdje u Italiji, gdje su u „običnim“ uslovima stasavali „neobični“ umjetnici, a pohvale profesora Šobajića zvorničkim studentima govore da i ovdje ima „neobičnih“.

Lalić kaže da ovdje „puni baterije“ i tako se „bori“ sa korona virusom.

 – Svaki dan dolazim ovamo i radim. Tu su novi motivi, simboli života. Vidimo ih na Drini, oko nas. Oni se kreću, nastavljaju životnu rutinu, prkose vremenu kada je sve stalo. Korona je nešto što je zadesilo svijet, ali ne želeći nikoga da omalovažavam, mi smo ostali u istom formatu – kaže Lalić.

Zagledan u svoje „likove“, podsjeća na Popinu sliku zografa koji se ne boji „konjice noći“ već i dalje stvara, a pred korona virusom ni njegova „kičica na drhti, boje se tvoje ne plaše“.

Lalić kaže da danas svi daju neke savjete i dodaje, kada je već tako, i on onda može da savjetuje.

 – Ne shvatam poentu savjeta „zbližite se sa suprugom, sa djecom, družite se“. Ako se nisu upoznali za deset, dvadeset ili više godina zajedničkog života kako će se sada upoznati, družiti… Moj savjet je da se nešto nacrta, pročita, zabilježi, da se vratimo u prošlost, sjetimo se djetinjstva, svoje nježne strane – kaže Lalić.

Značajno vrijeme i pažnju posvetio je radu na portretu svoje kćerke. Kaže, ima nešto u njenim očima što pokušava da prenese na platno. I tu nam liči na onog Popinog zografa. I on u očima Hristovog svetog ratnika slika sebe i svoj lik. To je njegov pečat.

( U pokušaju da nešto zabilježimo – infobirac.net)

FOTO: Fejsbuk stranica Slikarske radionice „Paleta“