Višković: Srpska ima dogovor sa Srbijom da 30.000 tona pšenice, kukuruza i soje izdvoje za BiH

REGION SVIJET

Višković: Srpska ima dogovor sa Srbijom da 30.000 tona pšenice, kukuruza i soje izdvoje za BiH

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da u Srpskoj nema posebnih problema kada je riječ o snabdjevenosti osnovnim životnim namirnicama i namirnicama široke potrošnje.

– Pratimo stalno stanje, resorno ministarstvo svaki dan prati mlinare i njihove zalihe pšenice, kukuruza tako da imamo u ovom momentu skoro iste zalihe koje smo imali na početku pandemije virusa korona – rekao je Višković.

Višković je ukazao da Srpska ima dogovor sa Srbijom da 30.000 tona pšenice, kukuruza i soje izdvoje za BiH, dodavši da resorna ministarstva Srpske i Srbije to prate.

– Ukoliko bi u bilo kom momentu došlo do smanjenja zaliha kod naših mlinara, mi ćemo kao Vlada intervenisati i od Srbije kupiti određene količine i pšenice i kukuruza i soje i smjestiti kod naših mlinara. Što se tiče brašna za ljudsku upotrebu, a i stočne hrane, građani mogu biti mirni i u ovom momentu možemo reći da i cijene i količine držimo pod kontrolom tako da ne očekujem nikakve poremećaje . istakao je Višković sinoć za ATV.

Govoreći o podjeli poljoprivrednih paketa, koja je počela u Srpskoj, Višković je naveo da je Vlada dogovorila, a da je i svim načelnicima opština i gradonačelnicima sugerisao da kroz svoje budžete obezbijede da što više građana Srpske iskoristi ovo vrijeme i da ove godine bude zasijano što više površina, od najmanje bašte u dvorištu porodičnog domaćinstva do svih parcela.

On je rekao da je u jesenjoj sjetvi zasijano oko 70.000 hektara, a da je u proljećnoj sjetvi u planu oko 130.000 hektara.

– To je znatno više nego što smo radili svih ovih godina i u tom smjeru smo i na Vladi donijeli odluku da resorno ministarstvo iz sredstava podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju napravi jedan broj poljoprivrednih paketa koji se dijele širom Srpske svim koji su se prijavili na poziv lokalnih zajednica i na taj način želimo da što više površina u Srpskoj bude zasijano – naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, hrana je jedan od najvećih stavki svakog domaćinstva, pa svi oni koji budu u poziciji da bar dio hrane proizvedu u vlastitoj proizvodnji sigurno će imati uštede i u svojim budžetima i time lakše prebroditi krizu u vezi sa virusom korona.

(Izvor: srpskainfo.com, srna)