Radanović: „Marš na Drinu“ javno emitovati u svim opštinama u Srpskoj

REGIJA BIRAČ REGION

Radanović: „Marš na Drinu“ javno emitovati u svim opštinama u Srpskoj

 

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović pozvao je sve gradonačelnike i načelnike opština u Republici Srpskoj da večeras organizuju javno emitovanje pjesme „Marš na Drinu“ i da tako na jedinstven način ispune posljednju želju čuvenog srpskog hirurga Miodraga Lazića, koji je preminuo od posljedica virusa korona.

Radanović je danas izjavio Srni da Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH poziva načelnike svih opština u Srpskoj da večeras u 20.00 časova na gradskim trgovima i opštinskim centrima, povodom smrti doktora Miodraga Lazića, organizuju emitovanje pjesme „Marš na Drinu“, koju je on tražio u svom oproštajnom pismu.

– Smatramo da je doktor Lazić, koji je kao istinski humanista liječio ne samo Srbe, nego i Bošnjake i Hrvate tokom građanskog rata na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, to sigurno zaslužio od svih nas – istakao je Radanović.

Prema njegovim riječima, sarajevski Srbi koji su nakon Dejtona prisilno raseljeni po cijeloj Republici Srpskoj, nisu i nikada neće zaboraviti sa koliko je ljubavi, snage i požrtvovanja doktor Laza spasavao živote ranjenih i povrijeđenih srpskih vojnika i civila u bolnici „Žica“ u Blažuju.

 -Svi oni, kako u Bijeljini, tako i u Bratuncu, Sokocu, Višegradu, Zvorniku, te Krajini i drugim mjestima u Srpskoj jednako tuguju za ovim velikim čovjekom, humanistom i patriotom. Pozdravljam sinoćnji gest opštine Istočno Novo Sarajevo, ali isto tako mislim da sve opštine u Republici Srpskoj treba i žele da odaju počast svom dragom doktoru Lazi – rekao je Radanović.

Opština Istočno Novo Sarajevo sinoć je ispunila posljednju želju čuvenog srpskog hirurga Miodraga Lazića, koji je u Nišu preminuo od posljedica virusa korona, puštajući sa razglasa na Trgu Republike Srbije pjesmu „Marš na Drinu“.

Vozilo sa čijeg razglasa se čula pjesma „Marš na Drinu“ prolazilo je ulicama Istočnog Sarajeva nakon 20.00 časova kada je zbog epidemije virusa korona zabranjeno kretanje, a brojni građani izašli su na prozore i balkone kako bi odali poštu doktoru Laziću, a u Zvorniku se pjesma čula sa mnogih balkona.

Čuveni srpski hirurg je u posljednjoj poruci javnosti potpisanoj sa „Doktor Laza – hirurg napaćenog srpskog naroda“ naveo da mu je posljednja želja da bude ispraćen pjesmom „Marš na Drinu“.

Na području grada Istočno Sarajevo danas je dan žalosti povodom smrti doktora Lazića, ratnog hirurga koji je spasio živote velikog broja vojnika i civila sa područja tadašnjeg Srpskog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije, i to je zajednička odluka predstavnika gradske i opštinskih vlasti u Istočnom Sarajevu.

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, preminuo je juče Nišu od posljedica virusa korona.

(Izvor: atvbl.com, srna)