Istorija: „Trka kroz Srbiju“ preko Romanije i Sarajeva 1940. godine

REGION ZANIMLJIVOSTI

Istorija: „Trka kroz Srbiju“ preko Romanije i Sarajeva 1940. godine

 

Kolege sa portala „Filter“ (citajfilter.com) uradili su jednu zanimljivu reportažu o biciklističkoj trci oko Srbije iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Trka je išla do Sarajeva, a prolazila je i kroz Zvornik. Pročitajte njihov prilog.

„Trka kroz Srbiju“ (franc.Tour de Serbie) biciklistička je etapna trka. Spada u drugu kategoriju Svjetske biciklističke federacije. Istočno Sarajevo je prošle godine imalo čast da bude prvi grad izvan Srbije iz koga je krenula trka. S obzirom na to da se naš grad pokazao kao odličan domaćin, generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije, Saša Gajičić najavio je da će i ove godine „Trka kroz Srbiju“ krenuti iz Istočnog Sarajeva.

Zbog situacije sa korona virusom nezahvalno je prognozirati bilo šta, ali iskoristićemo priliku i vratiti se 80 godina unazad kad je trka prolazila kroz ove prostore.

Кratki istorijat trke

Prva trka je održana 1939. godine. Druga sljedeće godine, a 41. nije startovala zbog 2. Svjetskog rata. Prva posljeratna trka je održana 1963. godine i od tada se održava bez prekida.

Druga Trka kroz Srbiju održana je 1940. godine. Bila je podijeljena na 8 etapa. Od toga su nama najzanimljivije druga i treća. Druga etapa Zvornik-Sarajevo bila je duga 148 kilometara i nosila je naziv Etapa ministra finansija Juraja Šutaja. Treća etapa Sarajevo-Višegrad-Čačak nosila je naziv Etapa Pravde i bila je dugačka 253 km.

Sportska komisija je nekoliko sedmice prije trke obišla cijelu stazu u dužini od 1.339 kilometara, zadržavajući se u svakom mjestu koje je određeno kao etapa, poluetapa ili samo prolazno mjesto. Objavićemo dijelove njihovog izvještaja vezano za nama najzanimljivije dvije etape.

Izvještaj komisije

– Druga etapa Zvornik-Sarajevo, etapa ministra finansija, je teža od prve. Na njoj se nalaze veći usponi, a drum je uglavnom dobar osim na dijelu dužine 20 km.

– Od Zvornika do Vlasenice put je vrlo dobar, a valovit teren i laka staza omogućuju vožnju bez velikog napora.

– Od Vlasenice nastaju usponi koji se prema Sarajevu sve više povećavaju. Na usponima ima više serpentina i krivina, ali one nisu tako teške.

– Usponi idu sve do mjesta zvanog Ploča. Na ovom dijelu drum je izlokan od kiše i tereta.

– Od Ploča do Han Pijeska odličan drum sa usponima, zatim pad do Sokoca.

 – Tu, kod Sokoca, odvaja se drum za Sarajevo i Čačak. Na samoj raskrsnici veliki trem. Dopiru zvuci džaz harmonike. Preko puta česma sa hladnom izvorskom vodom. Petnaestak omladinaca igra tango. Izletnici iz Sarajeva. Među njima ima i Skopljanaca. Došli su autobusom. Provešće cio dan, a uveče se vraćaju u Sarajevo. Veseli su i raspoloženi. Ove godine su svi maturirali.

– Od Sokoca do vrha Romanije veći uspon deset kilometara, a onda jak pad sa serpentinama u dužini od 26 kilometara sve do Sarajeva.

– Na ovoj etapi razvijaće se najžešća borba.

– Treća etapa sa poluetapom u Višegradu jeste najduža i najteža etapa na cijelom putu.

– Ovako teških uspona, padova i krivina nema na cijelom putu. Na ovoj etapi takmičari će imati da ulože i posljednji atom snage da savladaju teškoće koje će im se suprostaviti na putu.

– Put se od Sarajeva vraća do Sokoca. Ima 26 kilometara uspona do vrha Romanije, a zatim deset kilometara pada do Sokoca.

– Tek od Sokoca nastaju najteži usponi prema Višegradu. Usponi su veliki, a broj serpentina, oštrih i vrlo opasnih, ogroman. Gotovo ni stotinu metara nema pravog druma. Sve je u okukama i serpentinama.

Grandiozne pripreme biciklistima u Sarajevu

U tadašnjoj štampi se pisalo o grandioznim pripremama za doček takmičara. Odbori za organizaciju su se sastajali svakodnevno pretresajući sva pitanja u vezi sa organizacijom. Najavljivao se najveći doček koji je Sarajevo priredilo u sportske svrhe. Ban i predsjednik opštine pripremili su banket, a duž obale kuda će proći vozači podizala se tribina.

(Izvor: citajfilter.com)