Mali Zvornik podržao inicijativu za izgradnju plovnog puta na Drini, od Save do Karakaja u Zvorniku

REGION ZVORNIK

Mali Zvornik podržao inicijativu za izgradnju plovnog puta na Drini, od Save do Karakaja u Zvorniku

 

Opština Mali Zvornik podržala je projektnu ideju čiji je cilj da rijeku Drinu učini plovnom od Save do Кarakaja u Zvorniku (RS – BiH) i trajno riješi problem poplava na ovom području.

Ona je jedna od potpisnica Memoranduma o razumijevanju lokalnih zajednica u donjem toku Drine, koji je, u cilju realizacije pomenute ideje, početkom marta ove godine potpisan i od strane grada Loznica i opštine Bogatić u Srbiji, te gradova Zvornik i Bijeljina u Republici Srpskoj.

Projektni prijedlog „Drina plovna od Save do Кarakaja u Zvorniku, pokretač uređenja vodnog režima u donjem toku, razvoja i integracionih procesa Republike Srpske i Republike Srbije” kreirali su stručnjaci Javnog preduzeća „Vode Srpske” i Instituta za vode iz Bijeljine, dok će u razradu studije na ovu temu biti uključen i Institut „Jaroslav Černi” iz Beograda.

Nosilac inicijative je Dušan Кozić, predstavnik Društva sa ograničenom odgovornošću „Prvo gasno društvo” iz Zvornika (RS – BiH).

Prema riječima predsjednika opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, realizacija navedenog projektnog prijedloga doprinijela bi ostvarivanju složene ciljne strukture, a glavni očekivani efekti tiču se zaštite od voda i uređenja vodnih režima.

Jevtić je pojasnio da to podrazumijeva zaštitu od velikih voda i od degradacije poljoprivrednog i ostalog zemljišta, stabilizaciju glavnog riječnog korita, uređenje degradiranih obala i prostora u riječnoj dolini, kao i održavanje riječnih korita, primjenom principa održivog upravljanja riječnim nanosom.

Projekat doprinosi i jačanju privrednih i saobraćajnih kapaciteta, dostizanju socijalnih ciljeva razvoja lokalnih zajednica i čitave regije, kao i jačanju turističkih i svih ostalih kapaciteta, što su, kako je rekao, takođe bitni razlozi zbog kojih je opština Mali Zvornik odlučila da podrži ovu inicijativu.

Osim pomenutih opština i gradova, čiji su čelnici podržali navedeni projektni predlog, interesovanje za realizaciju ideje izgradnje plovnog puta na Drini, od Save do Кarakaja u Zvorniku (RS – BiH), iskazala je i firma „Alumina” iz Кarakaja.

(Izvor: malizvornikinfo.com)