Počela izgradnja graničnog prelaza u Bratuncu

BRATUNAC REGION

Počela izgradnja graničnog prelaza u Bratuncu

 

Uvođenjem izvođača u radove, prije dva dana je ozvaničen početak izgradnje graničnog prelaza na lokaciji novoizgrađenog mosta na Drini „Bratoljub“, koji povezuje opštine Bratunac u Republici Srpskoj i  Ljuboviju u Srbiji. Vrijednost ovog projekta je oko 14,5 miliona maraka, a rok za završetak radova je 350 dana.

 – Ovo je projekat od istorijskog značaja za  Bratunac i susjedne opštine u Srpskoj, kao i Ljuboviju i susjedne opštine u Srbiji. Most „Bratoljub“ biće jedna od najvažnijih komunikacija, jer se radi o međunarodnom graničnom prelazu prve kategorije – rekao je načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović, koji je sa direktorom firme „Enikon-Gradnja“ Miroslavom Lazarevićem ozvaničio početak radova na izgradnji graničnog prelaza.

Opština Bratunac planira izgradnju bescarinske zone, za koju je urađena projektna dokumentacija  i u postupku je kupovina zemljišta.

 – Nadamo se da će se to kompletirati i da će doprinijeti razvoju ne samo Bratunca, nego cijele regije. Investitori su zainteresovani za izgradnju privrednih objekata na području naše opštine – rekao je Mlađenović.

On je istakao da bi bescarinska zona u Bratuncu bila  prva u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH postoje četiri.

 – Nedavno smo posjetili Pirot u Srbiji, gdje se nalazi najbolja bescarinska zona u Evropi. Prošle godine imala je promet oko milijardu evra – naveo je Mlađenović i dodao da je u planu bratimljenje sa tom srpskom opštinom, čije rukovodstvo želi da pomogne Bratuncu da realizuje ideju bescarinske zone na svom području.

Direktor firme „Enikon-Gradnja“ Miroslav Lazarević najavio je da će radovi na izgradnji graničnog prelaza biti završeni do proljeća naredne godine.

 – Čitav kompleks se nalazi na površini 30.000 metara kvadratnih i imaće objekte za smještaj carinskih i policijskih službi BiH i Srbije, inspekcijske organe i sve ostale propratne sadržaje – rekao je Lazarević.

Prema njegovim riječima trenutno se obavljaju zemljani radovi i nasipanje platoa, nakon čega će početi građevinski radovi.

Most „Bratoljub“ izgradila je Vlada Srbije prije više od tri godine.

(Izvor: opstinabratunac.org)