Vrhunac bezobrazluka naftnih distributera RS – Smanjićemo cijenu goriva, ali tražimo da najmanja marža na litar goriva bude 0,20 KM

REGION

Vrhunac bezobrazluka naftnih distributera RS – Smanjićemo cijenu goriva, ali tražimo da najmanja marža na litar goriva bude 0,20 KM

Gorivo u Republici Srpskoj pojeftiniće za oko pet do deset feninga po litri, zbog nove Uredbe koja je ograničila maržu distributerima nafte i naftnih derivata u maloprodaji – kažu za Srpskainfo u Grupaciji naftnih distributera pri Privrednoj komori RS.

Ovo se, kako tvrde, ne odnosi na područje Hercegovine, gdje je cijena trenutno nesto viša i gdje ce doći do “značajnijeg sniženja cijena”.

– Distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj postovaće Uredbu Vlade RS o ograničavanju marži, ali će istovremeno uputiti inicijativu Republičkom štabu za vanredne situacije i Vladi RS da se Uredba izmijeni i da se u njoj nađe i ograničena minimalna marža na trgovinu naftom i naftnim derivatima u visini od 20 pfeniga po litru. Na taj način distributeri žele da se zaštite od onih kojima distribucija nafte i naftnih derivata nije osnovna djelatnost i koji vrše damping cijene i time ugrožavaju distributere koji posluju u skladu sa postojećim propisima – poručuju iz ove Grupacije.

Vlada RS je juče donijela Uredbu o ograničivanju marže za trgovce na veliko naftnim derivatima. Maksimalna marža u veleprodaji je 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata.

U Ministarstvu trgovine tvrde da Uredbom žele da zaštite ekonomske interese građana.

– S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata – istakli su u Ministarstvu.

U suštini naftaši traže da cijena litra goriva u Republici Srpskoj trenutno ne bude nigdje ispod 1,80 KM, odnosno traže povećanje cijena na onim pumpama gdje je gorivo trenutno jeftinije!!!

Pitanje cijene goriva je i veliki ispit za Vladu RS koja bi na ovom primjeru trebala pokazati da je zaista želi da pomogne svojim građanima i stane jednom u kraj javašluku naftnih distributera, koji već dvadesetak godina čisto zarađuju i do pola marke na jednom litru nafte. 

Odluku o ograničavanju marže na naftne proizvode je trebalo donijeti davno, jer od cijene nafte i troškova prevoza direktno zavise i cijene svih ostalih prozivoda u trgovinama. Nadamo se i vjerujemo da će Vlada RS ostati istrajna u svojoj odluci i da cijena goriva u Republici Srpskoj neće prelaziti 1,85 KM.

infobirac.net i srpska info