Gusle i korona – ili priča o penzionerskom životu u vrijeme zabrane izlaska napolje

MALI ZVORNIK ZANIMLJIVOSTI

Gusle i korona – ili priča o penzionerskom životu u vrijeme zabrane izlaska napolje

 

Lijepo vrijeme u Zvorniku. Nekako nam sunce ovih dana jače sija. Kao i većina drugih, izađem na balkon. Čujem gusle. Komšija Mitar sluša gusle. Sutradan isto. Drago mi je što razbija popodnevnu tišinu, što bi Šantić rekao „ganjivim zvukom“. Voli „Ženidbu bega Ljubovića“, „Jovan Dučić i Hercegovina“…

Gusle voli od djetinjstva. Rođen u Kalinoviku, navikao je na tradiciju. Tamo, kaže, svi vole gusle. Znam. Takvi su Hercegovci. I on je pravi izdanak čovjeka dinarskog tipa.

U vrijeme korone, kaže, ne izalzi napolje. No, nikada se ne žali. Ni na zabranu izlaska ni na poremećene životne rutine zbog pandemije virusa korone.

 – Važno je naći neku zanimaciju. Nešto što će upotpuniti vaše vrijeme. Kao penzioner nemam nekih obaveza pa je samo važno kako da iskoristimo svoje vrijeme. Zato često slušam gusle. Imam nekoliko omiljenih pjesama. Neke su dio redovnog dnevnog repertoara. To je put u prošlost, u sjećanja, u neka junačka vremena. I ova traže odricanje, junaštvo – kaže on, a kroz razgovor često citira odavno naučene deseterce.

Najduža relacija mu je, kaže, do balkona. Pokoja riječ sa komšijama. Uvijek skroman i tih, osim kad sluša gulse.

Sa suprugom i uz gusle, kaže, da popuni vrijeme, i bude mu lijepo, a nekada je na građevini provodio cijeli dan. Čuje se radovno sa sinom i snahom u Crnoj Gori. Kaže, važno je da su dobro. Obraduje se kada unuka provede dan sa njima. Naizgled, jednostavan život, a u potpunosti ispunjen.

Svaki ostvaren i srećan čovjek živi na isti način. Zadovoljstvo je u nama samima. Čak i u doba korone.

A gusle? Gusle samo dodaju harmoniju u njegov život.

(infobirac.net)