Učenici Tehničkog školskog centra iz Zvornika u trci za najbolju inovaciju

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Učenici Tehničkog školskog centra iz Zvornika u trci za najbolju inovaciju

Učenici Tehničkog školskog centra iz Zvornika, predvođeni profesorom Božom Ilićem, izborili su plasman u najuži izbor, nakon recenziranja opisa, takmičenja za inovacije u konkurenciji srednjoškolskih i studentskih timova.

O samom projektu „Pametne kuće“ idejama, načinu realizacije i poteškoćama koje su se našle na putu, razgovarali smo sa vođom projekta, maturantom elektrotehničke škole Milenkom Božićem, koji je tehničar elektroenergetike.

– Ideja o poboljšanju praktične nastave kod mene se pojavila već u drugom razredu srednje škole. Međutim, tražio sam najbolji način da svoje vrijeme i znanje usmjerim na što bolji način, odnosno da napravim što prostiji, ali primjenjiviji model električne instalacije.

Milenko ističe veliku pomoć i podršku koju je dobio od svih u školi, a naročito od profesora Bože Ilića.

– Na početku školske 2019/20. godine, profesor Božo Ilić, za koga volim reći da je moj mentor, predložio mi je da slobodno vrijeme iskoristim za izradu „Pametne kuće“. Riječ je o modelu dvosobne kuće ili stana, u razmjeri 1:2.5, koji u sebi sadrži sve potrebne elektroenergetske instalacije, sa dodatkom „pametnih“ uređaja, putem kojih se svi električni uređaji mogu kontrolisati pomoću pametnog telefona.

Božić dodaje da je bilo i dosta izazova u samom procesu izrade, ali da su uspjeli voljom i dobrom saradnjom sa zaposlenima u školi da ih savladaju.

– Uvidjevši da je projekat ostvarljiv i primjenjiv, na časovima praktične nastave, uz veliku pomoć mog druga iz odjeljenja, Dragana Кarličića, otpočeo sam radove na projektu. Nakon montiranja čelično-drvene konstrukcije i farbanja iste, uslijedili su elektromontažni radovi sa kojima smo se mi rijetko kada susretali. Za nas dvojicu „laika“, to je bio pravi izazov. Međutim, uz veliku pomoć našeg mentora, profesora Bože Ilića i školskih domara, uspjeli smo da savladamo vještine povezivanja prekidača, utičnica i kablovskih kutija – kaže Božić i dodaje da nije bilo vanredne situacije usljed korona virusa, veliki dio posla bi već bio završen.

 – Nakon 20 radnih časova, elektroenergetska instalacija bila je kompletirana. Nažalost, obustava nastave, izazvana korona virusom, spriječila nas je da projekat privedemo kraju, odnosno da programiramo već postavljene pametne uređaje i tako usavršimo naš model. Čim nastava krene normalnim tokom, na scenu stupaju tehničari računarstva, učenici drugog i trećeg razreda koji će svojim znanjem doprinijeti projektu – ističe Božić i dodaje da je suvišno pričati o značaju ovakvog projekta za samu školu.

– Projekat je značajan za sve nas, kako učenike, tako i profesore. Učenici će moći na konkretnom primjeru vidjeti kako se izvode elektroenergetske instalacije i kako se postojeće elektroenergetske instalacije modernizuju postavljanjem pametnih uređaja. Takođe, moći će dati prijedloge i sugestije kako da poboljšamo trenutni model, a nadam se da ćemo u budućnosti imati i grupu učenika koji će nadmašiti našu „Pametnu kuću“. Sa druge strane, implementacija modela „Pametne kuće“ u dosadašnji nastavni plan i program i te kako će pomoći profesorima, jer će imati slikovit i opipljiv primjer za svoja predavanja – navodi Božić.

(Izvor: jutsczv.org)