Konačno zaštita interesa građana – Vlada Srpske uredbom ograničila marže na gorivo

REGION

Konačno zaštita interesa građana – Vlada Srpske uredbom ograničila marže na gorivo

Vlada Republike Srpske donijela je danas Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske određivanjem marži u trgovini naftnih derivata.

Njome je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata, saopštilo je Ministarstvo trgovine i turizma RS.

Cilj donošenja Uredbe odnosi se, kažu, na zaštitu ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima.

– S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata. Uredbom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području RS, na način da je za  trgovce na  veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata – ističu iz ovog ministarstva.

Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe vršiće Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

Novčane kazne za trgovce koji budu postupali suprotno odredbama propisanim Uredbom su u rasponu od 5.000 KM do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja.

izvor: srpska info