Priča o radu i obavezama doktora i osoblja zvorničke bolnice koji se brinu o zdravlju tri zaražena pacijenta

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Priča o radu i obavezama doktora i osoblja zvorničke bolnice koji se brinu o zdravlju tri zaražena pacijenta

 

Nekoliko je razloga za pisanje ovog teksta.

Prvi je da se u vrijeme pandemije korona virusa oglasimo pričom o životu i radu medicinskih radnika jer je juče obilježen Svjetski dan zdravlja, 7. april, odnosno to je dan kada je 1948. godine osnovana Svjetska zdravstvena organizacija.

Drugi je da provjerimo zdravstveno stanje tri pacijenta koji su zaraženi virusom korona, a iz njega se javlja i treći, odnosno onaj koji otvara pitanja ko brine o njima, kakve su procedure medicinskog osoblja koje ih prati te kakav je njihov život poslije završene smjene.

Pored trgovaca, vozača, radnika u farbikama i drugih među heroje u vremenu korona virusa sigurno spadaju i medicinski radnici. Ovo je priča o njima. A počinje u izolovanom ili izdvojenom dijelu zvorničke bolnice u kome borave tri pacijenta koja su bila pozitivna na virus korona. Zapitali smo se ko brine o njima i dobili odgovore. Njih 24 časa nadgleda šest doktora, među njima su kardiolozi, infektolozi, internisti, endokrinolozi, sedam sestara i dvije spremačice, a po potrebi će se uključiti i drugi ljekari.  Reklo bi se ništa neobično. Ipak, nije.

Ovih 15 osoba se mijenju u smjenama po šest sati, a njima rukovodi infektolog Pero Pajkaković, koji nije u dodiru ni sa njima ni sa pacijentima. Na sebi svi nose zaštitna odijela i to po nekoliko slojeva, odnosno ispod kombinezona imaju nekoliko slojeva presvlaka, po dvoje rukavica…

U tom odijelu i pod maskama provode šest sati. Kako smo saznali od rukovodstva ove zvorničke ustanove, zaštitne opreme i kombinezona sada ima dovoljno te je, nakon donacije privatnika i Vlade Srbije, a najviše od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske te djelimično kupovinom opreme iz vlastitih sredstava, stanje jako dobro.

 – Svi zaposleni koji brinu o ovim pacijentima imaju zaštitnu opremu. Zdravstveno stanje tri zaražena pacijenta je dobro – potvrdili su nam u ovoj ustanovi i dodali da je jako teško biti šest sati u kombinezonu i sa maskama.

 – Ljudsko lice nije naviklo na stalno nošenje zaštitnih naočara i odijela koja su kruta te se kod njih na licu pojavljuju modrice i ožiljci po tijelu, ali nikada niko od njih nije ni pitao da li baš on treba da radi taj posao niti se požalio na uslove rada ili, eventualno, pokazao strah od zaraze. Zapravo, većina njih se dobrovoljno prijavila da radi ovaj posao – ističu u ovoj ustanovi i dodaju da su u kući iznad bolnice, koju je kupila Gradska uprava zbog gradnje novog bloka bolnice, obezbijedili dva stana za ove radnike.

 – Prvi je takozvani „infektivni“ gdje se ostavlja zaštitna oprema i obavljaju drugi higijenski poslovi, odnosno tu se odlažu odijela koja se koriste u kontaktu sa pacijentima, a drugi stan je za čistu opremu i njihovo presvlačenje. Nakon završenog posla oni idu u kućnu izolaciju, dakle nemaju kontakata sa stanovništvom. Kolika je njihova žrtva pokazuje činjenica da su neki od njih iznajmili privatne stanove kako bi zaštitili svoje porodice. Oni ne rade druge poslove u bolnici niti mogu ući u ovu ustanovu – navode iz JZU „Bolnica Zvornik“.

I tako iz dana u dan.

A, ono što ih čeka, ako ponovljena testiranja ovo troje pacijenata budu negativna, jeste njihovo testiranje! Pa čekanje rezultata. Potom nove mjere.

Zaista herojski!

Mislimo da oni zaslužuju aplauze u 20 časova!!!

(infobirac.net)