Sankcije nesavjesnim građanima – Samovoljno napustio karantin na granici

REGION

Sankcije nesavjesnim građanima – Samovoljno napustio karantin na granici

U protekla 24 časa policija u Republici Srpskoj zabilježila je 54 prekršaja u vezi sa vanrednim stanjem.

– Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20 do 5 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 53 građana u Republici Srpskoj – saopštili su iz MUP RS.

Ujedno su podsjetili da su od zabrane izuzeti oni kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada (obrazac potvrde može se preuzeti na www.vladars.net i www.mup.vladars.net) i osobe kojima MUP RS izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

Evidentirana je jedna osoba koja je prekršila izrečenu mjeru izolacije i kojoj je uručen prekršajni nalog, kao i jedno krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

– U 22 časa prijavljeno je Policijskoj stanici Gradiška da je objekat Republičkog karantina GP Gradiška samovoljno napustio A. D. iz Prnjavora, kojem je 6. aprila 2020. godine prilikom ulaska u BiH i RS, Rješenjem Republičke uprave za inspekcijske poslove RS određena mjera smještaja u karantin, u trajanju od 14 dana – navode iz MUP RS.

Obavješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da u konkretnom slučaju postoje elementi KD “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”, te da se lice pronađe i smjesti pod nadzor u opštinski karantin Prnjavor, a da se po kompletiranju predmeta protiv lica podnese izvještaj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona “SARS-CoV-2“ i „COVID-19” bolesti na teritoriji Republike Srpske.

izvor: srpska info