„Kriza nije prošla“ – Dodik poručuje da mjere zbog epidemije moraju biti rigoroznije

REGION SVIJET

„Kriza nije prošla“ – Dodik poručuje da mjere zbog epidemije moraju biti rigoroznije

 

Situacija sa virusom korona je veoma ozbiljna i u RS i regionu i sve mjere koje su uvedene u RS su bile potrebne.

Ovo je danas u Trebinju rekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– To znači da potrebno primjenjivati još rigoroznije mjere, jer epicentar krize sigurno nije prošao i on ne zavisi od nas. Okruženje je takvo kakvo je i moramo učiniti sve da ne izgubimo relativno dobre efekte prvog mjeseca epidemije u RS. Preventivne mjere su učinile da zdravstveni sistem može da podnese pritisak i u ovom trenutku je spreman i nije opterećen epidemijom virusa korona,  u smislu da ne može da izvršava obaveze prema pacijentima – istakao je Dodik.

On je dodao da je u RS slobodno oko 50 respriratora, naručeno je 130 koje su kupile institucije RS, a putem humanitarnih dostava zemalja prijatelja, te Svjetske organizacije i EU očekuje se da će taj broj biti preko 200 respiratora.

– U Trebinje će stići jedan broj respiratora, čim stignu u RS, kako bi u trebinjskom bolnici bilo deset respiratora – naveo je Dodik.

On je naglasio da životnih namirnica u RS ne fali, a da Srpska ima zaliha osnovnih životnih namirnica do kraja godine.

– Mjere koje su poduzete u Trebinju odgovaraju situaciji i zahvalan sam svim Trebinjcima na podršci mjerama, pozivam ih da i dalje rade sve što sami mogu da se zaštite. Treba izbjeći svaki socijalni kontakt, a onda smo spasili sve ljude oko sebe i uticali na to da epidemiju što je brže moguće suzbijemo – istakao je Dodik.

(Izvor: srpskainfo)