Prva srpska maska za višekratnu upotrebu uskoro na tržištu

REGION SVIJET

Prva srpska maska za višekratnu upotrebu uskoro na tržištu

 

Idejni tvorac prve srpske zaštitne maske sa izmenjivim filterom za višekratnu i dugoročnu upotrebu je programer Nikola Krstić iz Beograda, a ova maska proizvodiće se uz finansijsku pomoć Fonda za inovacionu delatnost, osnovanog pri Ministarstvu prosvete.

Krstić je za hitno realizovanje svoje ideje u delo izabran na republičkom konkursu za inovacije koje će doprineti suzbijanju pandemije kovida 19, raspisanom na inicijativu kabineta premijerke Ane Brnabić, dan po uvođenju vanrednog stanja.

Masku, koja će potpuno prekrivati nos i usta već je napravio sa svojim timom od desetak stručnjaka, a proizvodnja bi trebalo da počne, kako kaže, za nekoliko dana. Prvih nekoliko hiljada komada namerava da pokloni građanima koji svih ovih dana idu na posao, prevashodno medicinarima i prodavcima, ali i kategoriji stanovništva koju virus najviše pogađa – starijim sugrađanima.

Krstić najavljuje da će ih, sem u firme sa mnogo radnika, za desetak dana distribuirati i po apotekama po ceni od 350 dinara bez PDV-a, kako bi pokrio samo osnovne troškove proizvodnje, a maska će moći da se koristi oko tri meseca.

– Sve prihode uložiću isključivo u proširenje proizvodnje, ovo definitivno nije proizvod na kom želim da zaradim. To je prva maska u svetu proizvedena od izdržljive, bele plastike koja se koristi u prehrambenoj industriji. Dihtung koji prijanja uz lice je od memorijske pene i neće stvarati alergiju, niti ožiljke na licu kakve viđamo na internetu kod italijanskog medicinskog osoblja koje danonoćno nosi zaštitnu opremu – pojašnjava dvadesetogodišnji inovator.

Dodaje da pored HEPA standarda koje je ugradio u prvobitni model maske, ovih dana ubrzano radi na još savremenijim filterima kroz koje će disanje biti maltene normalno, kao i bez maske. Dovoljno će, kaže, biti da se posle svake upotrebe maska prebriše asepsolom, opere sapunom, ili varikinom i vodom, a oni najoprezniji mogu je i prokuvati na 70 stepeni Celzijusa. Krstić ne krije da mu se već javljaju zainteresovani kupci iz inostranstva, ali da još razmišlja da li će „LifeMask”, kako ju je nazvao, uopšte izvoziti, jer mu je prevashodni cilj da pokrije potrebe tržišta u Srbiji. On smatra da će, posle aktuelne pandemije, stalno nošenje maski ovog tipa i kod nas postati uobičajeno, kao što je odavno deo svakodnevice u Japanu, na primer.

Drugi, ovih dana aktuelan pronalazak je dezinfekciona kabina čija je proizvodnja potpomognuta pomenutim projektom Ministarstva prosvete. Poželjno je da ubuduće takve kabine budu postavljene na ulaze u različite institucije, ne samo ispred domova zdravlja i bolnica, već i bioskopa, tržnih centara, stadiona, aerodroma, biblioteka, škola…, naglašava Nikola Vučićević, vlasnik preduzeća „365ADS” koje je razvilo ovu ideju. Izrada prve kabine biće gotova za dve nedelje, a posle testiranja kompanija i Fond za inovacionu  delatnost će je, početkom maja, pokloniti nekoj od zdravstvenih ustanova u Srbiji. Ovaj diplomirani ekonomista ističe da je sa timom od deset stručnjaka počeo da stvara kabinu i pre nego što je virus korona stigao u Srbiju, a povod je želja da smanje ulazak potencijalno zaraženih kovidom 19 u sve ustanove kroz koje dnevno prođe više od 100 osoba.

– Veoma je bitno da se posetioci dezinfikuju pre nego što uđu u neki od navedenih objekata, a utvrdili smo da mnogi i ne primete dozere sa dezinfekcionim sredstvima postavljene na ulazu. Kada, kao u Kini, proglasimo kraj pandemije dezinfikovanje mora biti nastavljeno jer će virus i dalje biti tu negde. Zato će se ove kabine moći da se koriste sve dok postoji potreba za njima – napominje Vučićević.

Model se sastoji od dve spojene kabine kako bi jedna mogla da se samosteriliše dok je u drugoj osoba koja dezinfikuje ruke i stopala.

Vučićević pojašnjava da kabina, nazvana „Aditus gate”, prvo daljinski meri temperaturu posetiocu koji joj se približi i stane na označeno mesto na metar razdaljine. Svakom ko ima povišenu temperaturu automatski upućuje poruku na displeju gde da ode na pregled, a posetiocima koji nemaju taj simptom potencijalne zaraze kovidom 19 pokazuje da uđu u nju. Unutra ih sa displeja uputstvima vizuelno i zvučno vodi kroz ceo proces obavezne dezinfekcije ruku i obuće.

– Kasnije ćemo razviti i model za dezinfekciju celog tela, ova je orijentisana na ekstremitete jer se zaraza, sem kapljično, najpre preko njih prenosi. Razmišljamo i da konstruišemo manji model za institucije i zgrade kroz koje prolazi manji broj osoba, a pravimo i manju kabinu koja samo meri temperaturu – najavljuje Vučićević.

(Izvor: politika.rs)