TI BiH podnio prijavu protiv Ministarstva prosvjete i kulture RS zbog spiskova za dobrovoljno odricanje od primanja

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

TI BiH podnio prijavu protiv Ministarstva prosvjete i kulture RS zbog spiskova za dobrovoljno odricanje od primanja

 

Spiskovi radnika koji se navodno dobrovoljno odriču ličnih primanja, u korist Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, prave se bez ikakvog zakonskog osnova i mogu služiti kao sredstvo pritiska i diskriminacije onih koji na to nisu pristali, prekosi potral capital.ba.

Kako se navodi u teksu ovog portala, zbog toga je Transparency International u BIH (TI BIH) podnio prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka BIH protiv Ministarstva prosvjete i kulture RS, koje je uputilo dopis svim školama da sačine spiskove zaposlenih koji su dobrovoljno pristali na umanjenje plate.

U saopštenju TI BIH se navodi da se ovakvim načinom provođenja naredbe Ministarstva, narušava proklamovani princip dobrovoljnosti, ali i osnovni princip Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji kaže da se lični podaci u ovakvom slučaju mogu koristiti samo u mjeri i obimu koji je neophodan da bi se ispunila svrha.

 – U ovom slučaju, Ministarstvo je upravo postupalo suprotno principima zakona, jer ne postoji zakonski osnov za sačinjavanje spiskova, a njihovo pravljenje stvara razumnu pretpostavku da bi se isti mogli koristiti za nedozvoljene i nezakonite svrhe, kao što su diskriminacija po osnovu nečijeg nepristanka na umanjenje plate – istakli su u TI BIH.

TI BIH očekuje od Agencije da postupi u skladu sa zakonom, izvrši kontrolu i naloži prekid ovakve nezakonite obrade ličnih podataka zaposlenih u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

 – Ističemo da su se u javnosti pojavile tvrdnje da direktori prisiljavaju zaposlene da se odreknu dijela primanja, o čemu se oglasila i Кonfederacija sindikata Republike Srpske. TI BiH prati sva postupanja organa tokom vanrednog stanja, kao i potencijalne slučajeve zloupotreba i prava građana – poručuju iz te organizacije.

(Izvor: capital.ba)