Stigao još jedan avion sa opremom za mobilnu bolnicu

REGION SVIJET

Stigao još jedan avion sa opremom za mobilnu bolnicu

 

Na aerodrom Mahovljani sletio je i drugi avion sa dijelovima za mobilnu bolnicu, koju je, za eventualne potrebe liječenja tokom pandemije virusa korona, nabavila Vlada Republike Srpske.

U narednih nekoliko dana u Srpsku bi trebalo da stigne i treći kontingent opreme, nakon čega bi bolnica bila spremna za upotrebu.

Mobilna bolnica biće korišćena u slučaju pogoršanja situacije kada je riječ o pandemiji virusa korona i biće montirana tamo gdje se ukaže potreba za tim. Njen kapacitet je 500 kreveta, površina 6.000 kvadrata, a može biti podijeljena i u posebne segmente i montirana na više lokacija.

Dijelovi koji stižu u Republiku Srpsku su njemačke i italijanske proizvodnje. Riječ je o najsavremenijoj opremi, koja zadovoljava sve neophodne medicinske kriterijume.

Mobilna bolnica imaće sve karateristike prave bolnice – prijemno odjeljenje, krevete za intenzivnu njegu, kancelarijski prostor, a biće opremljena sopstvenim generatorom za napajanje strujom, posebnim internim sistemom za vodu i grijanje i svim što je neophodno za jedan takav objekat.

Dobaljač bolnice je kompanija Tehnički remont Bratunac, koja je ovu bolnicu zapravo namjeravala da izveze u Vijetnam. Bolnica će, i nakon okončanja krize uzrokovane pandemijom virusa korona, ostati u vlasništvu Republike Srpske. Očekivani vijek trajanja je oko 20 godina.

Vlada Srpske za ovu bolnicu izdovojila je tri miliona i 650 hiljada maraka. Očekuje se da bude spremna za upotrebu za, otprilike, 10 dana.

(Izvor: rtrs.tv)