„Procenat od plate je dobrovoljan“ – Sindikat podržao stav direktora Elektroprivrede RS

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

„Procenat od plate je dobrovoljan“ – Sindikat podržao stav direktora Elektroprivrede RS

 

Odbor sindikata Elektroprivrede RS poručuje da ostaje kod prijedloga da jedan dio sredstava za Fond solidarnosti uplate sa računa ovog sindikata, iz članarina, da se radnicima ne bi opterećivala lična primanja, ali pozdravlja i izjave generalnog direktora ERS Luke Petrovića o ovom pitanju koje je prenijela Srpskainfo.

– Bićemo slobodni da zahvalimo na realnosti koja stoji u izjavi. Drago nam je što su uvažene naše sugestije. Još jednom naglašavamo da sindikat želi biti dio rešenja, a ne dio problema. Ono što mi predlažemo je iz razloga velike zaduženosti i školovanja djece naših radnika – navodi se u obavještenju koje je danas svojim članovima i javnosti uputio ovaj sindikat.

Oni su, ipak, još jednom upozorili i da se pojedini direktori ponašaju van kodeksa.

– Nemojte to raditi, prozvaćemo vas javno. Sindikate po preduzećima morate uvažavati. Nemojte srozavati ni kredibilitet onih koji su vas imenovali – navodi se u dopisu Odbora sindikata ERS, dodajući da će radnike zaštititi, kao i da je uplata u Fond solidarnosti stvar dobrovoljnosti svakog radnika.

Generalni direktor ERS Luka Petrović prethodno je rekao da je sa sindikatom usaglašeno da procenat od plate radnika zaposlenih u ovom sektoru, koji će biti uplaćen u Fond solidarnosti RS, bude na dobrovoljnoj osnovi, ali da se radi solidarno.

On je ocijenio i da nije normalno da zaposleni iz državnog sektora ne mogu pomoći ljudima koji, zbog krize izazvane virusom korona, ostaju bez plata koje su imali do sada. On je dodao i da je, prema anketama iz sedam od 11 zavisnih preduzeća u sistemu ERS, odziv za uplate u Fond solidarnosti RS veliki, a zaposleni potpisuju procenat koliko može da izdvoji.

– Ništa se ne nameće. Ko ne želi ne mora da izdvoji procenat od plate za Fond solidarnosti RS, ali, mislim da je takvih malo u ERS – istakao je Petrović.

(Izvor: srpskainfo)