Naručili maske od firme koja pravi liftove: Kako su državljani BiH prevarili Vladu Slovenije

SVIJET

Naručili maske od firme koja pravi liftove: Kako su državljani BiH prevarili Vladu Slovenije

 

Nekoliko državljana BiH uspjelo je prevariti Vladu Slovenije da će im isporučiti tri miliona medicinskih maski, za šta im je uplaćeno skoro 600.000 maraka, međutim do realizacije posla nikada nije došlo, saznaje Srpskainfo.

Inspektori još odmotavaju klupko oko ovog slučaja, a zbog svega su reagovali i ministri iz Slovenije koji tvrde da se radi o klasičnoj prevari.

Još nije poznato kako su predstavnici Vlade Slovenije ispali tako naivni da od firmi koje se bave proizvodnjom liftova i elektro-instalacija naruče tu količinu maske.

U cijeli slučaj u srijedu se uključila i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je pretresla više lokacija, a sve po naredbi Tužilaštva BiH.

U Tužilaštvu su rekli da je riječ o međunarodnoj akciji i da se ona nastavlja.

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je za Srpskainfo da su službenici ove agencije u srijedu u Tuzli, Gračanici, Živinicama i Zavidovićima privremeno oduzeli dokumentaciju i predmete od četiri pravne i dvije fizičke osobe.

– Akcija je provedena zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo pranje novca u iznosu od 586.749 maraka. Prilikom pretersa oduzeta je dokumentacija, mobilni telefoni, ali i snimci sa nadzornih kamera – pojasnio je Miladinović.

Izvor Srpskainfo uključen u ovu istragu otkrio nam je detalje kako je prevarena Vlada Slovenije.

– Pretresene su firme u Zavidićima, Gračanici i Banovićima. Sa tim firmama je sklopljen ugovor da u Sloveniju isporuče tri miliona maski, a koje su u tu zemlju trebale ići preko Italije. Međutim, za sada sve ukazuje da je riječ o klasičnoj prevari – kaže naš sagovornik.

On ističe da se radi o jednoj veoma poznatoj firmi koja se bavi proizvodnjom liftova i koja radi na području cijele BiH, a da je osnovna djelatnost druge firme porizvodnja i ugradnja elektro-instalacija.

– Samo kada se vidi sa čim se bave ove dvije firme, očigledno je da nemaju nikakve veze sa proizvodnjom maski. Sastanak između predstavnika Vlade Slovenije i ove firme održao se u jednom hotelu i zbog toga su inspektori SIPA oduzeli snimke nadzornih kamera u tom hotelu – pojašnjava naš izvor.

Prema njegovim riječima, Slovenci nisu sumnjali da se radi o prevari i ubrzo nakon obavljenog sastanka na račun ovih firmi uplatili 586.749 maraka avansa.

Međutim, oni su vidjeli da maske ne stižu i shvatili su da su prevareni pa se u cijeli slučaj uključila i policija.

Ministar odbrane Slovenije Matej Tonin je potvrdio da su naručili tri miliona maski i da se u ovom slučaju radi o klasičnoj prevari.

– Teretu se izgubio svaki trag, a policija je ustanovila da se radilo o klasičnoj prevari. Maske nikada nisu ni krenule prema Sloveniji. To je bila prevara u cijelini. Manipulisali su sve vrijeme da je prevoz bio u toku, ali zapravo nije. Neko je želio da zaradi novac zbog krize – rekao je Tonin na konferenciji za novinare u Ljubljani, dodajući da će Slovenija sankcionisati svaki pokušaj ratnog profiterstva.

Prioritetna istraga

Ministar odbrane Slovenije Matej Tonin je pojasnio da su o ovoj prevari odmah obavijestili policiju i da su inspektori pokrenli predistražni postupak koji im je sad prioritet.

– Policija poduzima sve potrebne korake kako bi osigurala dokaze i utvrdila činjenice. Saslušavamo osobe koje bi mogle pružiti korisne informacije, radimo sa domaćim nadležnim telima, a kontaktirali smo i sa stranim bezbjednosnim agencijama iz nekoliko zemalja – istakao je Tonin.

(Izvor: srpskainfo)