Predsjednik Vlade RS Radovan Višković: Uskoro očekujemo više od 200 respiratora

REGION

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković: Uskoro očekujemo više od 200 respiratora

U Srpsku večeras stiže prvi kontigent opreme za pokretnu bolnicu, za potrebe liječenja u toku pandemije virusa korona, a za koju je novac obezbjedila Vlada RS.

Avion sa opremom iz Njemačke na Međunarodnom aerodromu Banjaluka čekaju predsjednik Vlade RS Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, a očekuje se i dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Očekujemo prvi avion da sleti, a sutra i drugi. U ponedjeljak očekujemo treći, a ostatak opreme će doći sa dva kamiona. Bolnicu smo uzeli sa namjerom da nam ne zatreba. Bio bih najsretniji da je ne koristimo, ali poučeni iskustvima zemalja okruženja odlučili smo da za 3,6 miliona KM nabavimo bolnicu i biće vlasništvo Vlade RS i služiće za bilo koje potrebe, ako se ukaže, zemljotres ili neka druga katastrofa, da imamo objekat koji je mobilan i ima agregate, mokre čvorove, rezervoare i slično. Bolnica je bila spremna u Njemačkoj i odmah smo uplatili novac i evo RS u vrijeme krize i pandemije razmišlja dugoročno – kaže Višković.

Imamo spremnu lokaciju u Zalužanima, gdje će biti montirana poljska bolnica. Može etapno da se postavlja, što je prednost, dodaje Višković.

– U ovakvoj situaciji sam ponosan što smo imali snage i razumijevanja da ovo nabavimo za RS – ističe premijer.

Kako je rekao, dodatne respiratore očekujemo ovih dana, osim onih 10 koje smo već dobili od Srbije.

– Srpska ima dovoljno respiratora u ovom momentu. Očekujemo i da dođe više od 200 respiratora u narednim danima. Građani ne treba da brinu, imamo dovoljno zaštitne opreme i testova, tako da ćemo pojačati i broj testiranja. Počeće testiranje uskoro i u Bijeljini, dobili smo potebni aparat za testiranje – kaže Višković.

Ministar Alen Šeranić kaže da je mobilna bolnica objekat za pacijente sa eventualno lakšom i srednjom slikom, ako u bolnicama ne budu adekvatni kapaciteti.

Vlada Republike Srpske je 21. marta po hitnom postupku donijela Odluku da se sprovede postupak nabavke pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i svom pratećom opremom na površini od 6.000 kvadratnih metara.

Vlada je izdvojila je 3,6 miliona maraka za nabavku mobilne bolnice. Mobilna bolnica imaće svu potrebnu dodatnu opremu kao što su: prijemno odjeljenje, ordinacija, apoteka, laboratorija s laboratorijskom opremom, oprema za njegu, oprema intenzivne njege, bolnička oprema, tuševi, wc moduli s kabinama, generator, električni distribucijski centar, set za distribuciju vode i kuhinju.

izvor: srpska info