Procjene stručnjaka: Nova studija predviđa kada bi epidemiji u Evropi mogao biti kraj

MA Izdvojena ZVORNIK

Procjene stručnjaka: Nova studija predviđa kada bi epidemiji u Evropi mogao biti kraj

 

Kada će se sve ovo završiti? Vjerovatno ne postoji pitanje koje u vrijeme pandemije novog korona virusa više zaokuplja ljude širom svijeta. Nova studija iz Italije ohrabruje. Naučnici su izračunali kada bi epidemija mogla da se okonča.

Iako Italija i dalje bilježi najveći broj žrtava virusa SARS-cov-2 dobra vijest je da krivulje na dijagramima više ne pokazuju eksponencijalno širenje.

– Krivulja koja prikazuje širenje zaraze i dalje raste, ali linearno i ravnomjernije – izjavio je Pjerpaolo Siler, zamenik italijanskog ministra zdravlja, prenosi Blic.

Ovo nagovještava da je zemlja već stigla do vrhunca epidemije, ili da on barem neposredno predstoji.

Naučnici Instituta za privredu i finansije „Einaudi“, koji finansira Banka Italije, pažljivije su analizirali podatke koje svakodnevno dobijaju od Službe za civilnu zaštitu i na osnovu njih napravili proračun budućeg razvoja infekcije.

Kako izvještava informativni sajt „Kvotidjano“, njihovi proračuni pokazuju da vrhunac epidemije treba očekivati početkom aprila. I poslije toga će se virus prenositi, ali svakim danom sve manje.

Budući da se zaraza u različitim oblastima različito razvijala, naučnici su za svaku od njih izračunali kada vjerovatno više neće biti novih infekcija.

Kraj epidemije u Italiji vjerovatno sredinom maja

Prema proračunima naučnika, epidemija korona virusa prvo će prestati u Trentu, u Južnom Tirolu: šesti april je datum koji navode kao prvi dan bez novih infekcija. U Liguriji, Umbriji i Bazilikati dan kasnije, sedmog aprila, a nakon toga slijede Dolina Aoste (8. april) i Abruco (11. april). Nekoliko dana kasnije (14. april) Sicilija i Veneto, Pijemont, 15. aprila. Zatim Lacio s prestonicom Rimom (16. april). Kalabrija (17. april), Kampanija (20. april).

Ubjedljivo najteže pogođena Lombardija može očekivati završetak epidemije 22. aprila, prenosi “Štern”, a Emilija Romanja, drugo žarište, na sjeveru Italije, 28. aprila. Ostali dijelovi zemlje između 5. i 16. maja.

Prema tome, Italija bi najteže trebalo da prebrodi sredinom maja, pod uslovom da se ljudi i poslije toga pridržavaju mjera ograničenja kretanja.

U Njemačkoj epidemija prestaje otprilike dvije i po nedjelje poslije Italije.

Analitičar podataka, biohemičar i profesor Univerziteta “Templ” u Filadelfiji Enriko Buči izjavio je za „Republiku“ da bi slično trebalo da izgleda i krivulja većine zapadnih zemalja, uz nekoliko dana zakašnjenja.

U Španiji prestanak epidemije očekuje šest dana poslije italijanskog žarišta Kodonjo (Lombardija), u Francuskoj 11 dana kasnije, u SAD posle dvije nedelje, Velikoj Britaniji poslije 16 dana, Holandiji poslije 17, a u Njemačkoj i Belgiji, poslije 18 dana. Bučijeve procjene se, između ostalog, zasnivaju i na brzini širenja virusa u svakoj zemlji.

(Izvor: srpskainfo/blic)