Krenulo izjašnjavanje za odbijanje od plata za Fond solidarnosti – Kako razmišljate? Treba li dati novac ili ne?

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Krenulo izjašnjavanje za odbijanje od plata za Fond solidarnosti – Kako razmišljate? Treba li dati novac ili ne?

Vlada Republike Srpske donijela je preporuku po kojoj se radnici u javnom sektoru mogu odreći dijela plata sa ciljem formiranja Fonda solidarnosti kao jednog od načina da se saniraju posljedice korona virusa u Srpskoj. 

Prije nekoliko dana predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, poručio je nakon 64. redovne sjednice da se svi članovi Vlade odriču 50 odsto primanja za mjesec mart i taj novac će biti uplaćen u Fond solidarnosti Republike Srpske.

Višković je pozvao i sve zaposlene u javnom sektoru da se na osnovu dobrovoljnosti odreknu dijela plate koji će biti uplaćen u Fond solidarnosti.

Prijedlog Viškovićev je da radnici koji imaju primanja do 1.000 KM se odreknu pet odsto neto plate, a za one koji imaju primanja preko 1.000 KM da taj iznos bude 10 odsto.

Višković je tada napomenuo da nije riječ o smanjenju plate, nego isključivo o dobrovoljnom davanju zaposlenih u javnom sektoru.

Ministarstvo finansija otvorilo je račune Fonda solidarnosti za posebne namjene za saniranje posljedica virusa.

Nekoliko funkcionera je i danas odlučilo da se odrekne dijela plata u korist Fonda solidarnosti, a u javne ustanove, istovremeno, stižu obrasci izjava putem kojih se pristaje na odbijanje određenog procenta od plate ili prihvatanje istog.

Naravno funkcioneri i kada se odreknu polovine svoje plate može im ostati za lagodan život, dok radnicima koji imaju 1.100 ili 1200 KM ovih 10 odsto znači puno. 

Pošto se ovih dana vodila polemika oko ove preporuke Vlade RS, interesuje nas vaš stav.

Da li mislite da radnici iz javnog sektora treba da se odreknu dijela martovske plate ili ne? Koji bi bili razlozi za jednu ili drugu odluku?

Komentare možete da šaljete na našoj zvaničnoj fejsbuk stranici. 

(infobirac.net)