Vujičić: Sve osobe koje ostanu bez posla u RS-u imaće novčanu naknadu od 416 do 800 KM

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Vujičić: Sve osobe koje ostanu bez posla u RS-u imaće novčanu naknadu od 416 do 800 KM

 

Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u ovoj godini zaključno sa martom prijavilo se oko 400 osoba koje su ostala bez posla, a u narednom periodu očekuje se porast novoprijavljenih koji će svi dobiti novčanu naknadu, rekao je Srni direktor Zavoda Miroslav Vujičić.


Vujičić je rekao da očekuje porast novoprijavljenih naročito iz sektora ugostiteljstva i trgovine, jer su oni prvi pogođeni krizom izazvanom pojavom virusa korona.

 – Zavod za zapošljavanje ima dovoljno sredstva da obezbijedi novčanu naknadu za osiguranje od nezaposlenosti. Sve osobe koje ostanu bez posla imat će novčanu naknadu, u zavisnosti od plata koje su primali, od 416 KM do 800 KM – istakao je Vujičić.

On je dodao da Zavod sve prijave radnika koji su ostali bez posla prima elektronski.

Vujičić je naveo da je Zavod svim zdravstvenim ustanovama poslao podatke o broju zdravstvenih radnika na evidenciji Zavoda, jer su interesovanje iskazale pojedine lokalne zajednice i bolnice.

Kada je riječ o projektima zapošljavanja koje realizuje Zavod, Vujičić je podsjetio da su u ovoj godini za njih planirali da izdvoje 11 miliona KM, ali će zbog novonastale situacije u konsultaciji sa Vladom Republike Srpske vidjeti šta će sa tim sredstvima.

 – Ako nam značajnije ne skoči novčana naknada za novoprijavljena lica na evidenciju nezaposlenih, vjerovatno ćemo realizovati određene projekte –  rekao je Vujičić i dodao da je sada prioritet da obezbijede novčanu naknadu za sva lica koja ostanu bez posla.

(Izvor: nezavisne, srna)