Manje narudžbi, otkazivanje ugovora: Privrednici u Srpskoj već osjećaju posljedice virusa korona

REGION ZVORNIK

Manje narudžbi, otkazivanje ugovora: Privrednici u Srpskoj već osjećaju posljedice virusa korona

 

Pad broja narudžbi, otkazivanje ugovora i narudžbi, komplikacije u isporuci, odnosno izvozu robe i uvozu repromaterijala za potrebe domaće proizvodnje, prestanak rada partnera u inostranstvu, te smanjenje tehnološkog procesa na minimum, samo su neki od problema koje su Privrednoj komori RS prijavili privrednici u Srpskoj u posljednjih 15-tak dana.

Više od 800 privrednika je, naime, do sada ispunilo anketu PKRS koja je pokrenuta 13. marta, o posljedicama koje na poslovanje ostavlja pojava virusa korona u Srpskoj.

U Komori ističu da su od nastanka krize svakodnevno u komunikaciji sa velikim brojem privrednih subjekata, a na zahtjev privrednika organizovali su i sektorske sastanke kako bi identifikovali ključne potrebe u ovom momentu.

– Analiza ankete i kontakti sa privrednicima pokazali su brojne kompleksne situacije koje je izazvala pojava virusa korona, a koje se odnose na pad broja narudžbi, otkazivanje ugovora i narudžbi, komplikacije u isporuci, odnosno izvozu robe i uvozu repromaterijala za potrebe domaće proizvodnje, prestanak rada partnera u inostranstvu, smanjenje tehnološkog procesa na minimum. Osim toga, tu su i zabrane i ograničenja rada u pojedinim djelatnostima, obustava proizvodnih i uslužnih procesa u potpunosti i posljedično izostanak velikog broja zaposlenih zbog navedene situacije, kao i odsustvo radnika zbog izolacije i zaraženosti virusom korona i obustava rada u privrednim društvima u kojima se identifikuju lica zaražena virusom korona – navode iz Privredne komore RS, te podsjećaju da su anketu pokrenuli kako bi što prije došli do saznanja o posljedicama kojie trpi privreda u Srpskoj.

Od početka krize, dodaju, nastoje i da u punom kapacitetu učestvuje u kreiranju mjera za ublažavanje negativnih posljedica ovog virusa i podržavaju sve do sada preduzete mjere Vlade RS i drugih organa, koje je, “u ovoj situacija hitnosti, izuzetno zahtjevno kreirati tako da daju najbolje moguće rezultate u cilju smanjenja negativnih posljedica”.

Istovremeno,  ističu da bi bilo potrebno da se sve odluke, zaključci ili naredbe Vlade RS i drugih nadležnih organa, koje se odnose na regulisanje stanja u uslovima vanredne situacije ili koje se donose na osnovu prijedloga Kriznog štaba, odmah objavljuju na internet stranici Vlade RS i u Službenom glasniku RS, kako bi se izbjegle netačne i neprovjerene informacije, a subjektima koji realizuju te odluke, kao i onima na koje se odnose, obezbjedili formalni osnovi za postupanje i realizaciju tih akata.

(Izvor: srpskainfo)