Vlada najavila pakete pomoći privrednicima – iznesite stavove: Hoće li doći do odjavljivanja radnika ili ne?

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Vlada najavila pakete pomoći privrednicima – iznesite stavove: Hoće li doći do odjavljivanja radnika ili ne?

 

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će iz budžeta Srpske biti isplaćeno 16,5 miliona KM za poreze i doprinose oko 40.000 radnika u oblastima koje su najteže pogođene krizom u vezi sa virusom korona, a da njihovi poslodavci treba da obezbijede neto plate. Prije dva dana, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio da će pomoć, ukoliko ne budu radili, obuhvatiti i mjesec april.

 – Ako ne budu radili ni u aprilu preuzećemo i plate i doprinose u tim sektorima. Razgovaraćemo o tome kako ćemo intervenisati iz fonda za oporavak privrede koji ćemo formirati. Ne mogu da kažem da ćemo nulirati gubitke, ali bitno ćemo uticati da se osoposobe da se krene dalje. Prihvatićemo dio dugova koje građani i privatna i javna preduzeća imaju prema bankama i to će Republika Srpska uzeti na sebe kao dio javnog dug –  istakao je tada Dodik.

Da li će ove mjere biti dovoljne da ugostitelji i drugi koji su pogođeni mjerama nakon uvođenja vanredne situacije ne odjave svoje radnike, stalno ili privremeno, ostaje da se vidi. 

Višković je danas istakao da su Vlada Srpske i Republički štab zauzeli stav da ovom mjerom bude obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.

– Vlada će iz budžeta za oko 40.000 radnika iz tih oblasti platiti poreze i doprinose u iznosu od 16,5 miliona KM. Pošto se do polovine marta radilo, naš stav je da je realno i korektno da poslodavci isplate neto platu, a da iz budžeta budu plaćeni porezi i doprinosi, odnosno iznos do nivoa bruto plate – naglasio je Višković, komentarišući zahtjeve koje je Vladi uputila Privredna komora Republike Srpske.

Višković je rekao da čekaju da stupi na snagu odluka Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vanrednog stanja kako bi mogli realizovati tu odluku.

On je podsjetio da pomenute sektore kao najugroženije navodi i Privredna komora čiji zahtjevi i prijedlozi za saniranje posljedica virusa korona dolaze gotovo svakodnevno.

– Napravićemo i dodatne analize da bismo vidjeli da li je neko pojedinačno, a ima i takvih subjekata, pretrpio štetu izazvanu ovom krizom, a da nisu direktno bili pogođeni našim odlukama o zabrani rada. Uradićemo tu analizu i vidjeti da i tim ljudima izađemo u susret i damo im pomoć – rekao je Višković.

Sa druge strane sve glasnije je negodovanje ugostitelja koji očekuju zvanične odluke Vlade RS i koji će ukoliko te odluke ne budu veoma brzo donije biti primorani da privremeno odjave radnje i radnike proglase tehnološkim viškom. Do petka su u Zvorniku odjavljene 62 radnje, od čega dvije trajno, dok 60 poslodavaca čeka bolja vremena i privremeno su odjavili radnje.

(infobirac.net)