Donosimo odgovore epidemiologa: Ostojić Vasić: Bolje su hirurške, maske najpotrebnije bolesnima, pokvašene su bezvrijedne

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Donosimo odgovore epidemiologa: Ostojić Vasić: Bolje su hirurške, maske najpotrebnije bolesnima, pokvašene su bezvrijedne

 

Nakon jučerašnjeg teksta, kometara i vaših sugestija da provjerimo koje su maske najbolje i koliko pomažu, jutros smo razgovarali sa epidmeiologom zvorničkog Doma zdravlja i načelnikom Higijensko-epidemiološke službe Cvijetom Ostojić Vasić.

 – Takozvane hirurške makse, koje su sertifikovane, a kupuju se u apotekama su u svakom slučaju bolje nego one koje se sada šiju i prave. Međutim, niti jedne, a pogotovu ove druge ne pružaju apsolutnu zaštitu od virusa, naročito ako se pokvase. Struka kaže da njihova zaštita traje dva sata, a ukoliko se pokvase one su bezvrijedne – kaže Ostojić Vasić i dodaje da je danas poplava šivenja maski.

 – One ne mogu da zaštite kao maske koje su sertifikovane, a to zavisi isključivo od „gustine“ materijala od koga su pravljene, odnosno koliko mogu da spriječe prodor čestica do respiratornih organa. Stoge se, recimo, u zdravstvenim ustanovama, odnosno i domovima zdravlja i bolnicama nabavljaju samo sertifikovane maske – ističe Ostojić Vasić.

Prema njenim riječima maske su potrebnije bolesnima nego zdravima.

 – Mi preporučujemo i tražimo da svi koji su bolesni nose maske kako ne bi širili zarazu dalje. Njima smo i govorili da ako nemaju „hirurške“ maske da stave kakve imaju, odnosno ako nemaju nikakve da stave makar šal jer na taj način sprečavaju da se zaraza proširi. Za ostale struka kaže da je maska potrebna ukoliko se kreću u grupi ili ulaze u objekte gdje je velika gužva, odnosno imaju više kontakata – zaključuje Ostojić Vasić i ponavlja da je maska potrebnija bolesnima nego zdravima.

(infobirac.net)