Šta su nadležni stavili na spisak proizvoda bitnih za stanovništvo – osnovne životne namirnice, sadni materijal, sjemena, đubriva…

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Šta su nadležni stavili na spisak proizvoda bitnih za stanovništvo – osnovne životne namirnice, sadni materijal, sjemena, đubriva…

 

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa entitetskim ministarstvima nadležnim za zdravstvo i trgovinu, te Ministarstvom civilnih poslova BiH i Agencijom za lijekove BiH, kreiralno je listu vitalnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani kroz takozvane zelene prioritetne trake prilikom prometa na određenim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e u uslovima širenja korona virusa, piše portal InfoBijeljina.com.

 – Na predloženoj listi su osnovne životne namirnice, hrana za životinje; veterinarski lijekovi i preparati, đubriva, sjemena i sadni materijal te lijekovi i medicinska sredstva. Lista vitalnih proizvoda dostavljena je Sekretarijatu CEFTA-e na verifikaciju – rečeno je za portal InfoBijeljina  iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako dodaju, konačnu listu vitalnih proizvoda, koji će biti u povoljnom transportnom režimu između zemalja članica CEFTA-e, utvrđuje Sekretarijat CEFTA-e. 

 – Nakon što izvrši analizu predloženih listi vitalnih proizvoda, koje su dostavile sve zemlje članice CEFTA-e, Sekretarijat će kreirati jedinstvenu listu vitalnih proizvoda koji će imati olakšan promet između zemalja CEFTA-e – pojasnili su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(Izvor: infobijeljina.com)