U Republici Srpskoj nova 34 slučaja zaraze virusom korona, ukupno 155 slučajeva u Republici Srpskoj

REGION

U Republici Srpskoj nova 34 slučaja zaraze virusom korona, ukupno 155 slučajeva u Republici Srpskoj

U Srpskoj je registrovano 34 novih slučajeva virusa korona, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

To čini ukupno 155 osoba zaraženih u RS. Juče je urađeno 176 nalaza i toliko je osoba testirano u protekla 24 časa u laboratorijama u UKC i IJZ.

Od ukupnog broja novozaraženih 22 su iz Banjaluke, četiri iz Teslića, dvije iz Laktaša, dvije iz Prnjavora, jedna iz Prijedora, jedna iz Bijeljine, jedna iz Kotor Varoša i jedna iz Modriče.

Šeranić je potvrdio da su oboljela i tri ljekara.

– Osobe kojima je 13. dan karantina nismo prebacivali u Studentski dom. Pratimo sve osobe koje imaju pozitivan nalaz na korona virusa. Napravili smo nekoliko izuzetaka u Banjaluci. Riječ je o porodičnim klasterima gdje ima više djece, oni su kući i njih kontrolišemo 24 časa. Njih je 11 u Banjaluci, gdje je ili majka sa malom djecom ili oosobe koje njeguju nepokretna lica – rekao je Šeranić.

Kako je rekao problem sa grijanjem koji je bio juče u Studentskom domu je zato što treba malo vremena da se prostor zagrije.

– Molim malo razumijevanja. ali će to profunkcionisati, kao i topla voda u Studentskom domu Banjaluka. Pojedinačni slučajevi koji se javljaju medijima, molim medije da preuzmu odgovornost i da ne podržavaju ovakvo ponašanje, jer ih mi sigurno nećemo tolerisati. U pitanju je kolektivni problem – istakao je Šeranić.

Dodao je da se u UKC trenutno nalazi 27 osoba sa srednje teškom kliničkom slikom, a dvije su na respiratoru i imaju hronična oboljenja. Na pulmologiji je šest pacijenata. Među novozaraženim su i tri ljekara, pa sad zdravstvene ustanove provjeravaju njihove kontakte, da se stave pod nadzor.

– Od novoregistrovanih, dva ljekara su iz javnih zdravstvenih ustanova, a dobro je to što nisu radili. Jedan tehničar je iz privatne zdravstvene ustanove. Osobe koje su na respiratoru su vitalno ugrožene, a od ranije imaju teška hronična oboljelnja – dodao je ministar.

Nabavka testova

Kako je rekao stanje na tržištu je alarmantno, kad je riječ o nabavci testova.

– To je donacija UNDP, nabavili smo 25.000 testova. Treba da stigne u ponedjeljak 3.000 prvih. Stanje na tržištu je alarmantno, kad je riječ o nabavci testova. Ne oslanjamo se na ovu donaciju, jedan širi tim radi na nabavci, uspostavljeni su dogovori, pa očekujemo isporuku. Takođe, jedan test ne znači samo jedan aparatić. Tu su potrebni i reagensi. Moramo nabaviti testove koji su validni, da ne bismo otišli u pogrešnom pravcu – podvukao je Šeranić.

Kako je rekao onkološki pacijenti se i dalje prihvataju i rade sve što je potrebno, o čemu odlučuju ljekari koji ih vode.

– Neke stvari smo morali da stavimo na čekanje i uputstvo je da se prihvataju u skladu sa hitnošću – zaključio je ministar.

izvor: srpska info