U Trnovi kod Ugljevika obilježena godišnjica pogibije heroja – pilota Zorana Radosavljevića

MA Izdvojena REGION

U Trnovi kod Ugljevika obilježena godišnjica pogibije heroja – pilota Zorana Radosavljevića

 

Danas je u Donjoj Trnovi obilježena dvadeset prva godišnjica herojske pogibije nebeskog Obilića, majora Zorana Radosavljevića koji je dao život u odbrani Srbije u agresiji NATO-a 26. marta 1999. godine.

Četvoročlana delegacija organizacije Zvornik u pokretu zapalila je svijeće na mjestu pogibije pilota koji je pao na obroncima Majevice u borbi sa višestruko nadmoćnijim neprijateljem. 

– Svake godine nas nekoliko ode na mjesto pogibije ovog nebeskog Obilića koji je tog 26. marta 1999. godine znao da ide u sigurnu smrt, ali nije odbio zadatak, baš kao nijedan od pilota koji su poginuli prvih dana NATO agresije na Srbiju. Heroji kao što je bio major Zoran Radosavljević ne smiju biti zaboravljeni – rekao je Borislav Todorović iz udruženja Zvornik u pokretu.

Major Zoran Radosavljević rođen je 26. februara 1965. godine u Prištini. Budući da mu je otac Svetozar bio vojno lice pri Jugoslovenskoj narodnoj armiji, i da je, zbog potrebe službe, često mijenjao mjesto stanovanja, i Zoran se, zajedno sa majkom Radojkom i sestrom Snežanom često selio. Djetinjstvo je proveo širom bivše Jugoslavije, preko Skoplja, Kruševca do Beograda. Završio je Osnovnu školu „Starina Novak“ u Beogradu.

Poslije se upisao u vojnu gimnaziju, pa u Vazduhoplovnu akademiju. Bio je briljantan student. Školovao se u Vazduhoplovnoj opštoj srednjoj vojnoj školi „Maršal Tito“ u Mostaru, a zatim na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Puli i Zadru. Po završenoj vojnoj akademiji karijeru vojnog pilota započinje je u Beogradu 1986. godine kao pilot-lovac na avionu MiG-21. Godine 1992. biva unaprijeđen u čin kapetana prve klase. Iste godine Zoran završava preobuku na avionu MiG-29 i postaje najmlađi pilot u eskadrili migova 29 Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Magistrirao je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu i postao jedan od vodećih stručnjaka u našoj zemlji iz oblasti satelitske navigacije.

Резултат слика за major zoran radosavljevic biografija

Te 1999. godine pripremao je doktorat i bio u stalnoj vezi sa svojim mentorima. Posthumno, na aerodromu Batajnica svake godine dodjeljuje se nagrada koja nosi njegovo ime najboljem odjeljenju. 1996. godine upisao je poslediplomske studije na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je i magistrirao u junu 1998. godine. Na ovom fakultetu se od 1999. godine dodjeljuje godišnja nagrada za najboljeg studenta na Vazdušnom saobraćaju koja nosi njegovo ime. Nije imao djece i nije bio oženjen.

Neka je vječna slava nebeskom Obiliću, majoru Zoranu Radosavljeviću!

(infobirac.net)