U Republici Srpskoj još 13 osoba zaraženo virusom korona

REGION

U Republici Srpskoj još 13 osoba zaraženo virusom korona

Još 13 osoba zaraženo je virusom korona u Republici Srpskoj, čime se broj zaraženih popeo na 103, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

– Četiri osobe su smještene na UKC RS, ostale su u kućnoj izolaciji. Osam je muškaraca i pet žena. Svi se osjećaju dobro – istakao je Šeranić

– 41 uzorak je testiran, a od toga je 13 novih pozitivno na virus korona. Još jedan pozitivan je bio kod osobe kojoj smo ponavljali nalaz. Sa ovih 13 novih slučajeva imamu ukupno 103 osobe pozitivne u Srpskoj – rekao je Šeranić.

Šest osoba je iz Banjaluke, tri iz Laktaša, jedna iz Kozarske Dubice, dvije iz Broda i jedna iz Teslića.

Radi se od 8 muškaraca i 5 žena.

Kako je dodao do sada je 71 osoba pozitivna na virus korona sa područja Banjaluke.

– Na odjeljenju u UKC trenutno je 11 osoba, devet sa srednje teškom, jedna sa težom i jedna je na respiratoru. Njihovo stanje se prati. Pod nadzorom u Srpskoj je 18.812 osoba, a iz nadzora je izašlo 814 osoba – kaže Šeranić.

Prema njegovim riječima do danas kroz preglede u karantinu u Gradiški prošlo je 46 osoba, 45 je bilo dobrog zdravstvenog stanja.

– Jedna osoba je u izolaciji u bolnici u Gradiški, jer se žalila na simptome. Biće urađeni nalazi, a ako se pokaže da je pozitivna ići će na liječenje. Ako ne, ide u kućnu izolaciju – naglašava Šeranić.

On je istakao da je sljedeća aktivnost stavljanje u potpunu fukciju karantina u Brodu i Šamcu.

– Moramo da u potpunosti da stavimo u funkciju kontrolu na granicama. Imamo problem, s obzirom da nas FBiH ne prati. Nakon kontrole granice, radimo potpunu kontrolu zajednice. I kod nas i u svijetu se donose sve restriktivnije mjere. Proširujemo mrežu rada laboratorija u RS. I poslovni subjekti su se uključili u nabavku zaštitne opreme i respiratora. Danas ćemo kapacitete za javne nabavke proširiti na FZO RS – ističe Šeranić.

infobirac.net