Odložene Olimpijske igre u Tokiju

SPORT

Odložene Olimpijske igre u Tokiju

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju dogovorili su odlaganje zbog pandemije korona virusa.

– Predložio sam da se Olimpijske igre odlože za sledeću godinu uzimajući u obzir trenutne okolnosti i predsednik MOK-a Tomas Bah je to 100 odsto prihvatio – rekao je premijer Japana Šinzo Abe novinarima nakon sastanka.

Odluka o odlaganju zbog pandemije korona virusa dogovorena je na video konferenciji na kojoj su pored Abea i Baha učestvovali i organizatori. Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održe od 24. jula do 9. avgusta, a najverovatnije će biti sledeće godine.

Prethodno su odložena ili otkazana mnoga kvalifikaciona takmičenja širom sveta.

– Ovo će omogućiti sportistima da nastupe u najboljim formama, kao i da takmičenje bude bezbednije za publiku – kazao je Abe.

Premijer Japana je istakao da je odluka o odlaganju dokaz pobede čovečanstva nad pandemijom korona virusa, prenela je agencija AP.

Za sledeću godinu su takođe odložene i Paraolimpijske igre u Tokiju, prenosi Beta.

Maljković: Odlaganje prava odluka, zdravlje prioritet

Olimpijski komitet Srbije (OKS) pozdravlja odluku o odlaganju Olimpijskih igara, jer je, kako se navodi u saopštenju, pvenstveno usmerena na očuvanje zdravlja i bezbednosti svih sportista. Predsednik OKS Božidar Maljković izjavio je da su u OKS mišljenja da je Međunarodni olimpijski komitet doneo pravu odluku time što je odložio Olimpijske igre.

– Kako sam i svaki put do sada rekao, zdravlje sportista mora biti na prvom mestu i ovo je upravo pokazatelj da je MOK odgovorna i ozbiljna organizacija koja čuje i poštuje glas sportista i nacionalnih olimpijskih komiteta. Ova odluka sigurno nije bila laka ni za Međunarodni olimpijski komitet, ni za japansku stranu, ali ona pokazuje da ideja olimpizma prevazilazi sport i uvek radi u koristi čoveka i čovečanstva – istakao je Maljković.

Kako je naveo, svima nama predstoji ozbiljan poduhvat da se prvo izborimo sa ovim podmuklim virusom, a onda nakon toga da sve planove i aktivnosti prilagodimo novoj situaciji u kojoj se niko nikada do sada nije našao.

– Siguran sam da će sportisti i svi ostali ljudi od sporta kad sve ovo prođe, uspeti da se na najbolji mogući način pripreme za najveći sportski događaj na našoj planeti – poručio je Maljković.

izvor: politika