Ministar Šeranić potvrdio – Još 11 osoba u Srpskoj pozitivno na korona virus

REGION

Ministar Šeranić potvrdio – Još 11 osoba u Srpskoj pozitivno na korona virus

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je zaraženo još 11 osoba pozitivnih na virus korona.

Riječ je o osam osoba iz Banjaluke i dvije iz Laktaša. Ukupan broj zaraženih u Republici Srpskoj sada je 114.

Ukupno je, jutros testirano 55 osoba, a kod njih 11 je potvrđen virus.

– Jutrošnji podaci su se odnosili na sinoćno testiranje, a ovi se odnose na današnje testiranje – objasnio je ministar Šeranić.

On je rekao da su mjere koje preduzima Republika Srpska na suzbijanju širenja korona virusa ocijenjene defanzivnim od strane Svjetske zdravstvene organizacije i da Srpska ubuduće kreće sa ofanzivnim mjerama.

-Tako naredne sedmice stiže dodatnih 25.000 testova i Srpska je odlučila da ide sa masovnim testiranjem. Već od sutra svi pozitivni sa slabijim siptomima u Banjaluci neka očekuju pozive iz HES. Biće prebačeni u Studentski centar koji je ispražnjen. Tamo će biti pod nadzorom i tu imamo uslove za laboratoriju. Sve njihove ukućane ćemo testirati i ako budu negativni ostaće u kući, u suprotnom i oni idu u Studentski centar – naveo je Šeranić.

On je dodao da je uočeno da se virus širi više među klasterima u porodicama i da je zbog toga odlučeno na ovu mjeru. Takođe, razdvajanje zaraženih, sa slabijom, srednje težom i teškom kliničkom slikom, biće provedeno i u Bijeljini.
 

-Očekujem da ćemo uraditi više od 200 testova dnevno u narednom periodu – poručio je Šeranić.

izvor: srpska info