Bio je rat, ali sport nije ugašen, proći će i ovo – Sjećanje na dane kada je Zvornik bio prestonica odbojke u Republici Srpskoj

OSTALI SPORTOVI SPORT

Bio je rat, ali sport nije ugašen, proći će i ovo – Sjećanje na dane kada je Zvornik bio prestonica odbojke u Republici Srpskoj

Epidemija virusa korona je zaustavila sportska nadmetanja na gotovo čitavoj planeti. Sve glasnija su razmišljanja da se odlože i Olimpijske igre u Tokiju koje trebaju da se održe od 24. jula do 9. avgusta. Konačna odluka o tome biće donijeta za mjesec dana, ali ni odlaganje najveće svjetske smotre sportista neće zaustaviti sport!

Na početku poslednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. godine sport u Zvorniku i kompletnoj Republici Srpskoj je stao, ali privremeno kao što je to slučaj i sada. Kao što se i sada čeka i tada se čakalo gotovo godinu dana da se zakotrljaju loptu i počnu borbe na sportskim borilištima, iako je rat bjesnio.

Ovo su priča o prvim ratnim titulama koje su došle u Zvornik i uspjesima sportista koji su čekali u rovu da dođe njihovo vrijeme, baš kao što sada sportisti čekju u svojim domovima da epidemija virusa prođe. 

ODBOJKAŠI DRINE PRVI PRVACI REPUBLIKE SRSPSKE

Odbojkaški klub Drina, jedan je od najtrofejnijih sportskih kolektiva u našem gradu. Klub je osnovan 1973. godine i u bogatoj istoriji osvojio je brojne trofeje. Ostaće zabilježeno da je muška ekipa ovog kluba bila član Druge lige nekadašnje Jugoslavije, nakon što je 1991. godine postala prvak BiH. Među nizom uspjeha, treba naglasiti i prvo mjesto pionirki na prvenstvu Jugoslavije 1986. godine i titulu kadektinja na državnom prenstvu 1990. godine u Mariboru.

Dok su se ratna dejstva, uveliko zahuktavala, jedna sportska vijest prosto je osvježila ljude u Zvorniku. Naime, u tadašnjoj Osnovnoj školi ,,Mitar Trifunović Učo” počele su sa treninzima odbojkašice Drine, koje je okupio trener Mirko Popović.

Već u martu 1993. godine osnovan je Odbojkaški savez Republike Srpske, a odmah nakon toga počela je i obnova rada nekoliko klubova. Među prvima sa radom su počeli klubovi u Banja Luci, Modriči, Zvorniku, Ljubinju i Brčkom, koji su inače poznati odbojkaški centri bili i u velikoj Jugoslaviji.

Ubrzo su odbokaški entuzijasti, odlučili da se organizuje i prvo prvenstvo Republike Srpske u muškoj i ženskoj konkurenciji. Prvenstvo je zvanično počelo 2. oktobra 1993. godine.

Kod muškaraca u grupi Istok igrale su ekipe Radnika iz Bijeljine, Maglića iz Srbinja, Jedinstva iz Brčkog i Drine iz Zvornika.

U finalu turnira koji je odigran u Banja Luci 23. i 24. aprila 1994. godine sastale su se ekipe Drine i Jedinstva. Zvorničani su slavili poslije pet setova i tako postali prvi prvaci Republike Srpske.

Nosioci igre u tom timu bili su Ljubo Vidaković, braća Borko i Boban Ilić, Saša Kojić, Vasilije Bošković, Velibor Petrović, Milan Jović, Želimir Galić, pokojni Peđa Milićević, Vladimir Lukić, Ljubiša Kojić i Andrija Jokić. Trener je bio pokojni Drago Bosić.

Baš kao što je i tada sport pobijedio rat i sve strahote koje on nosi, sigurni smo da će sport pobijediti virus korona i da ćemo u Zvorniku i Republici Srpskoj ponovo da se radujemo uspjesima naših sportista na sportskim borilištima. Sutra pišemo o odbojkašicama Drine koje prve prvakinje Republike Srpske.

infobirac.net i D.Gajić