Na Mladence 1942. godine ustaše počinile zločin u Miloševićima i Starom Brodu

REGION SVIJET

Na Mladence 1942. godine ustaše počinile zločin u Miloševićima i Starom Brodu

 

Danas se navršava 78 godina od velikog stradanja Srba tokom ustaške ofanzive u istočnoj Bosni. Na Mladence, 1942. u Miloševićima i Starom Brodu, na obali Drine, ubijeno je 6.000 Srba izbjeglih iz Sarajeva, Kladnja, Han Pijeska, sa Romanije i Sokoca, koji su, bježeći od ustaša, pokušali da pređu Drinu i spas pronađu u Srbiji.

Tog marta 1942. godine, Crna legija Jure Francetića do obala Drine je prognala sve srpsko iz 273 sela i varoši, i tu je počeo masakr.

Prema riječima književnika Matije Bećkovića, Stari Brod je Titanik za koji niko ne zna, iako je, kako ističe, u Drini podavljeno više nego u Atlantskom okeanu, na brodu za koji zna čitav svijet.

Jure Francetić je, tada, svom poglavniku Anti Paveliću poslao čuturicu drinske vode uz poruku da je sretan što može da javi da hrvatske ustaške puške sada čuvaju povijesnu hrvatsku granicu na Drini. Za zločin u Miloševićima i Starom Brodu nikada niko nije odgovarao.

Prošle godine je u Starom Brodu osveštano spomen obilježje, spomen-muzej starobrodskim žrtvama.

U spomen-muzeju u Starom Brodu postavljeno je 27 skluptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

Spomen-muzej je uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali privrednici Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić.

(Izvor: rts, rtrs)